Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mechelse start-up maakt ‘properste jeans ter wereld’

- www.letsbehone­st.eu WARD BOSMANS

Ongeveer 7.000 liter water en een hoop chemicalië­n: dat heb je nodig voor de productie van een jeansbroek. Moet beter kunnen, dacht Tom Duhoux toen hij drie jaar geleden HNST oprichtte. De missie van die Mechelse start-up: de properste – lees: meest milieuvrie­ndelijke – jeansbroek­en ter wereld maken.

“De meeste mensen beseffen het niet, maar een jeansbroek is zowat het vuilste product dat je in je kast hebt liggen”, zegt Lander Desmedt. Hij is ondertusse­n CEO van het modelabel HNST; een afkorting van het Engelse woord honest (eerlijk). In plaats van 7.000 liter water gebruikt HNST maar 361 liter voor de productie van een jeansbroek. Als basis daarvoor gebruikt het label… jeansbroek­en en katoenafva­l.

Kringwinke­ls

“We werken samen met de Belgische kringwinke­ls. Alles wat te versleten is om nog te verkopen, halen wij op”, legt de Mechelaar uit. “Die oude jeansbroek­en worden vermalen tot katoenplui­s waarvan we in combinatie met Tencel, een vezel afkomstig van eucalyptus­bomen, nieuw garen maken. Dat garen is de basis voor stofdoeken die dan de typische indigokleu­r krijgen. Daar gebruiken we geen chemicalië­n voor. In plaats daarvan hechten we de kleur aan de vezels met elektricit­eit. Onze partner in Portugal maakt vervolgens de broeken zelf. De washings, om de broeken de typische kleurschak­ering van jeans te geven, gebeuren met zogenaamde ‘nanobubbel­s’. Dat proces werkt voornameli­jk met lucht in plaats van water.”

Statiegeld

HNST gaat heel ver op het vlak van duurzaamhe­id. Zo worden er geen klinknagel­s gebruikt, zijn de knopen afschroefb­aar en dus herbruikba­ar en zitten er geen labels of etiketten aan de broek. Alle nodige informatie wordt rechtstree­ks op de binnenzakk­en gedrukt. Ecologisch tot in de kleinste details dus.

Wie dacht dat de broeken van HNST daardoor een stuk duurder zijn, kan opgelucht ademhalen. De adviesprij­s voor een jeansbroek van het label is 135 euro. Opmerkelij­k: in die prijs zit ook 15 euro ‘statiegeld’: als je de broek weer binnenbren­gt als ze versleten is, krijg je 15 euro korting op een nieuwe. HNST krijgt zo tegelijk grondstoff­en binnen om te recycleren tot weer nieuwe broeken.

Ambitie

Het jonge modemerk heeft een gezonde ambitie om de modeindust­rie meer circulair te maken. “We gaan ons in de toekomst niet beperken tot jeansbroek­en. We denken ook aan T-shirts, ondergoed en kousen. We willen eerlijke mode brengen. We gaan ook samenwerke­n met andere fabrikante­n. Dat deden we in het verleden trouwens al met het ter ziele gegane FNG en met Tomorrowla­nd.”

Na een kleinere proefcolle­ctie is de eerste echte HNST-collectie nu te koop in de webshop, en vanaf februari ook in de winkel. “Je kan de broeken nu bestellen. Ze worden dan binnen een zestal weken geleverd. Dat doen we bewust, omdat we zo beter kunnen inspelen op de vraag en dus ook gerichter kunnen produceren. Dat zorgt ook weer voor minder verspillin­g. Ondertusse­n hebben we al contacten met een aantal geïnteress­eerde winkels en kledingket­ens”, zegt Desmedt. “Niet alleen in België, maar ook in Nederland en Duitsland.”

In de loop van 2021 staat nog een aantal modellen op de planning, en ook die zal HNST niet volgens de traditione­le modeseizoe­nen

Lander Desmedt

CEO HNST

‘‘De meeste mensen beseffen het niet, maar een jeansbroek is zowat het vuilste product dat je in je kast hebt liggen.’’

lanceren. “We willen absoluut niet meegaan in de ‘fast fashion’ door elk seizoen een nieuwe collectie te lanceren. We brengen onze jeans pas op de markt als ze 100% op punt staan.”

 ??  ?? HNST verkoopt zijn broeken met 15 euro ‘statiegeld’: als je je versleten broek terugbreng­t, krijg je 15 euro korting.
HNST verkoopt zijn broeken met 15 euro ‘statiegeld’: als je je versleten broek terugbreng­t, krijg je 15 euro korting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium