Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gezondheid van hond én baasje komt anders in het gedrang”

Heropening hondenkapp­ers logisch

- JAN AUMAN

Hondenkapp­ers mogen terug aan het werk en daar zijn veel collega-kappers, die de baasjes van de dieren nog niét mogen bijknippen, afgunstig over. “Onterecht want de gezondheid van dier én mens kan in gevaar komen wanneer honden niet tijdig deskundig verzorgd worden”, vertelt Hilde Van de Wiele die vandaag opnieuw haar eerste klanten verlost van hun coronakaps­el.

“Kijk die arme Droopy, een maltezer die ik binnen kreeg na die eerste lange lockdown”, toont Hilde Van de Wiele een foto. “Zijn vacht zat zo vol knopen, dat ik hem in overleg met zijn baasje kaal heb moeten scheren. De kans dat ik hem anders gekwetst zou hebben met mijn scherpe trimschaar was anders gewoon te groot geweest.”

Het is niet het enige voorbeeld dat de ervaren hondenverz­orgster aanhaalt om de noodzaak van een snelle heropening te staven. “Wanneer de froufrou van zo’n hondje te lang wordt, kunnen zijn ogen ontsteken”, weet ze. “Zeker voor rassen met bolle ogen zoals de shih tzu en pekinees kan je als eigenaar dat lange hondenhaar niet zomaar zelf even bijknippen. Het is echt opletten geblazen. Ik krijg hier ook dieren binnen waarbij je niet meer ziet of het een reu of een teef is. De piemel is soms helemaal verstopt. Soms moet ik een koekje aanbieden om de voor- van de achterkant te kunnen onderschei­den.”

Lange nagels

Ook te lange nagels kunnen best gevaarlijk zijn. “Die kunnen in de kussentjes van hun pootjes groei

en. Pijnlijk”, aldus de ervaren hondenkaps­ter. “Bijvijlen is echt wel nodig, eveneens om krassen en wonden tijdens het krabben te vermijden. En ook voor de baasjes zelf is een regelmatig­e kapbeurt van hun dier belangrijk met het oog op een goede hygiëne. Sommige dieren kruipen mee in de zetel of slapen zelfs samen met de eigenaar.”

In Hond & Salon, zoals de zaak van Hilde in de Schotense Listdreef heet, belooft het de komende maanden druk te worden. Ondanks het feit dat de kapster haar wekelijkse rustdag opoffert, bedraagt de wachttijd twee maanden.

“Ik zorg voor een volledig coronaveil­ige ontvangst. Hondenkaps­ter is geen contactber­oep”, toont de uitbaatste­r trots haar salon. “Er staat voor de ingang een tent waaronder de baasjes hun dieren beschut tegen regen en wind kunnen overdragen en weer ophalen zonder dat ze zelf nog maar binnenkome­n. Ik heb geïnvestee­rd in een extra verzorging­stafel, om het exemplaar na gebruik telkens te kunnen ontsmetten, en in een UV-kast. Daar stop ik mijn kammen, scharen en mesjes na gebruik in. Ultraviole­tstraling doodt eventuele virussen.”

 ?? FOTO JAA ?? Hondenkaps­ter Hilde Van de Wiele. “Logisch dat wij eerder dan de heren- en dameskappe­rs opnieuw open mogen.”
FOTO JAA Hondenkaps­ter Hilde Van de Wiele. “Logisch dat wij eerder dan de heren- en dameskappe­rs opnieuw open mogen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium