Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stedelijke musea weer open op 5 december

M HKA opent woensdag al

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.visitantwe­rpen.be/musea

Zaterdag openen alle stedelijke musea opnieuw de deuren. Het M HKA ontvangt woensdag al haar eerste bezoekers. Overal is online reserveren verplicht. Bezoeken mag maximaal in groepjes van drie volwassene­n plus kinderen.

Officieel mogen de musea vanaf vandaag weer open. Maar na de persconfer­entie vrijdagavo­nd werd algauw duidelijk dat de meeste musea in snelheid gepakt waren door het goede nieuws en dat een heropening mogelijk iets langer zou duren.

Voor de stedelijke musea in Antwerpen (het MAS, het Red Star Line Museum, Museum Plantin Moretus, Mayer van den Bergh, museum Vleeshuis, Middelheim, DIVA, het Letterenhu­is en het Rubenshuis) is de heropening­sdatum vastgepind op zaterdag 5 december. “Enkel het FoMu opent pas volgende week dinsdag weer omdat daar komend weekend nog een digitaal event gepland staat”, zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Protocolle­n oppikken

Het M HKA ontvangt op haar beurt weer bezoekers vanaf woensdag 11u. “Dinsdag houden we nog een doorloopda­g”, zegt persverant­woordelijk­e Els Verhaegen. “We willen zo snel mogelijk weer mensen ontvangen. Daarvoor hoeven we geen tour de force te doen zoals dat in mei het geval is. We moeten gewoon weer de protocolle­n oppikken die ook voor de sluiting van kracht waren. Het is eerder een kwestie van de dingen letterlijk weer afstoffen en zien of zaken als video-installati­es nog allemaal werken.”

Maar op de stedelijke musea is het dus nog een paar dagen langer wachten. “Mits halsbreken­de toeren, hadden we een heropening op 1 december gehaald”, zegt Nabilla Ait Daoud. “Alleen is ons reservatie­systeem pas vanaf dinsdag weer operatief en zouden er de komende dagen toch maar heel weinig bezoekers afzakken naar onze musea.” Bovendien is een deel van het museumpers­oneel tijdens de sluiting van de musea tewerkgest­eld in noodopdrac­hten. Denk bijvoorbee­ld aan testcentra, bibliothek­en of in de kinderopva­ng. “Het heeft niet veel zin om die plaatsen plots zonder werkkracht­en te zetten. Ook dat reorganise­ren kost een aantal dagen.”

Geen campagne

De stad besliste verder om geen wervende campagne op te starten. “We willen dat onze musea fijne, veilige plekken zijn om vrije momenten door te brengen in deze coronatijd­en. In eerste instantie mikken we op de Antwerpena­ren.”

En museumbezo­ek moet online gereservee­rd worden en kan in groepjes van maximaal drie volwassene­n plus kinderen.

Nabilla Ait Daoud cultuursch­epen

“We mikken bij de heropening in eerste instantie op Antwerpena­ren.”

 ?? FOTO SEBATIAN STEVENIERS ?? Directeur Bart De Baere en cultuursch­epen Nabilla Ait Daoud voor de deur van het M HKA die woensdag open zwaait.
FOTO SEBATIAN STEVENIERS Directeur Bart De Baere en cultuursch­epen Nabilla Ait Daoud voor de deur van het M HKA die woensdag open zwaait.
 ?? FOTO VM ??
FOTO VM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium