Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Twee weekends te laat voor tuincentra om te heropenen”

- KRISTIN MATTHYSSEN www.rijmenants.be

Tuincentra mogen hun kerstmarkt­en dinsdag heropenen. “We zijn blij, maar het komt eigenlijk twee weekends te laat”, stelt Luc Rijmenants van de twee gelijknami­ge tuincentra in Massenhove­n en Wuustwezel.

Planten en dierenprod­ucten mochten ze nog verkopen, maar kerstartik­elen konden enkel via de webshop worden besteld. Zeker bij tuincenter Rijmenants leidde dit tot een bizarre winkelerva­ring, omdat hier echt een belevingsk­erstmarkt is uitgebouwd. Die feeërieke kerstmarkt bleef ook de voorbije maand open voor wie de hele winkelrout­e volgde, inclusief muziek, maar je kon alleen maar kijken en niks kopen, wat hoogst ergerlijk was. Niet alleen voor de bezoekers, ook voor de zaakvoerde­rs.

btw-inkomsten

“Door de sluiting van de kerstmarkt, liep de overheid alleen al van mijn bedrijf de voorbije maand 210.000 euro btw-inkomsten mis”, zegt Luc Rijmenants. “Op de kerstmarkt gaat het allemaal om artikelen met 21% btw. Alles met 6% btw mocht ik wel nog verkopen. Duizelingw­ekkend voor onze economie. Mensen kochten massaal bij digitale giganten zoals Bol.com, Amazon en Alibaba. Ik ben naar een tuincenter vlak over de grens in Nederland gegaan, en die parking stond voor de helft bezet met wagens met Belgische kentekens. Het sluiten van niet-essentiële winkels in combinatie met het openhouden van de grenzen was fout.”

Voor Rijmenants komt de heropening eigenlijk veertien dagen te laat. “Normaal zijn de twee laatste weekends van november topweekend­s. Onze omzet daalde met 60 tot 70%. En dat terwijl wij met onze winkeloppe­rvlakte van tienduizen­d vierkante meter probleemlo­os tien vierkante meter per klant kunnen garanderen. Ik ben de eerste om mee aan de kar te trekken tegen het coronaviru­s. Tot hiertoe heeft er in mijn tuincentra nog niemand corona gehad. We houden ons aan alle mogelijke maatregele­n. Ik verwacht geen overrompel­ing, maar we zetten opnieuw iemand buiten om de karretjes te ontsmetten en hopen toch nog op het beste.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? David Rijmenants in het Droomvluch­tdecor op de kerstmarkt in Massenhove­n.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN David Rijmenants in het Droomvluch­tdecor op de kerstmarkt in Massenhove­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium