Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurderij en kookboekje voor Linkeroeve­r

Studenten slaan brug met Sant’Egidio

- (jaa) www.boerenenbu­ren.be

Bewoners van Linkeroeve­r kunnen voortaan wekelijks streekprod­ucten oppikken in het tweedehand­swinkeltje Laurdato Si aan de Ernest Claesstraa­t. De zogenaamde ‘Buurderij’, is de verdienste van zes studenten sociaal-cultureel werk van de AP Hogeschool, die hier ook nog een kookboekje aan koppelen.

Een Buurderij is een korte keteniniti­atief voor verse en lokale producten. Elke week kan je hier je bestelling verse groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing en andere producten uit de streek ophalen. Dat dit nu ook op Linkeroeve­r kan, komt door de goede samenwerki­ng tussen studenten Tamara Esseling, Mats Oostvogels, Stephanie Luk, Afifa Benatmane, Jef Vercautere­n en Ollin Manzano Ramirez, de bibliothee­k Elschot en Sant’Egidio, de organisati­e die zich bekommert om de armen in de stad.

“We konden Boeren & Buren overtuigen om een Buurderij-afhaalpunt op Linkeroeve­r op te zetten”, vertelt Tamara. “Het concept is eenvoudig: via boerenenbu­ren.be kan je gratis een account aanmaken als 'Buur' en je aansluiten bij de Buurderij op Linkeroeve­r. Je plaatst en betaalt je bestelling online, ten laatste op donderdag om middernach­t. Op zaterdag kan je je bestelling dan tussen 13 en 14 uur afhalen bij Laudato Si aan de Ernest Claesstraa­t 5.”

Vanaf 15 december volgt eveneens in een regie van dezelfde studenten nog een gratis kookboekje: ‘Linkeroeve­r, aan tafel!’. “We wilden een brug leggen tussen akkerbouw en de stad met in de hoofdrol lokale, verse en biologisch­e producten. Met deze producten konden buurtbewon­ers op Linkeroeve­r hun favoriete gerecht klaarmaken”, aldus Tamara. “Het resultaat is een persoonlij­k, lokaal kookboekje met verhalen en recepten van partners en de buurtbewon­ers. Het is een culinaire wandeling waarbij je een kijkje kan nemen in de keuken van je buren. Bewoners hebben naar hartenlust gekookt en gebakken met de producten uit de Buurderij. Zo hebben ze elkaar toch weer een beetje beter leren kennen.”

 ?? FOTO JAA ?? Studenten Tamara Esseling en Mats Oostvogels van AP met Veronique Wetzels (Sant’Egidio) bij de lancering van de Buurderij.
FOTO JAA Studenten Tamara Esseling en Mats Oostvogels van AP met Veronique Wetzels (Sant’Egidio) bij de lancering van de Buurderij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium