Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Parkeren in de buurt van onze eigen zaak wordt onbetaalba­ar”

Handelaars op het Zuid willen aparte parkeerreg­eling

- PATRICK VAN DE PERRE www.slimnaaran­twerpen.be.

Er moet een regeling komen waarbij lokale handelaars aan verminderd tarief kunnen parkeren. Dat vinden de uitbaters van Buchbar op het Antwerpse Zuid. Maar de stad Antwerpen maakt geen uitzonderi­ng. “Dit parkeerbel­eid maakt de situatie beter, niet slechter.”

Niels Boutsen en Annelies Moons baten in de Scheldestr­aat op het Zuid de boekenwink­el annex koffiebar ‘Buchbar’ uit en vallen sinds kort in een rode parkeerzon­e. Dat betekent dat mensen, uitgezonde­rd buurtbewon­ers, voortaan nog maar drie uur aaneenslui­tend mogen parkeren.

“Tot voor kort zaten we in een groene zone en kostte het ons dat vijf euro voor een hele dag parkeren. Dat is nu afgelopen. Voor handelaars is dit een flinke streep door hun rekening en wordt parkeren in de buurt van de eigen zaak vrijwel onbetaalba­ar”, zegt Niels Boutsen.

De uitbater van ‘Buchbar’ wil dat er een regeling komt waarbij handelaars maandelijk­s kunnen betalen aan een lager tarief. “In de ondergrond­se betaalpark­ing aan de Zuiderdokk­en gelden dagtarieve­n van negentien euro. Dat kost ons dus bijna honderd euro per week”, vervolgt Niels Boutsen.

Bovendien kost parkeren in de nieuwe parkeergar­age, die donderdag opent, de zaakvoerde­rs van de koffiebar ook veel tijd. “Die garage ligt op een kilometer van de zaak. Als wij dagelijks moeten laden en lossen kost deze nieuwe regeling ons iedere dag 45 minuten”, klinkt het.

“Consequent parkeerbel­eid”

Een aparte regeling voor handelaars gaat er niet komen. “We krijgen dagelijks aanvragen voor een (gratis) parkeerver­gunning voor bijvoorbee­ld handelszak­en, pendelaars, studenten. De stad hanteert een consequent parkeerbel­eid om de stad leefbaar en bereikbaar te houden, en maakt daarop geen uitzonderi­ng”, klinkt het op het kabinet van de schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

De situatie op het Zuid is niet anders dan in andere delen van de stad waar soortgelij­ke regelingen al eerder ingevoerd werden, zo wordt geargument­eerd. “Het parkeerreg­ime voor het openbaar domein dat ingevoerd wordt op het Zuid vermijdt langparkee­rders. Een grotere roulatie van bezoekers is voor de lokale handelaren een voordeel. Lossen en laden blijft voor die handelaren mogelijk en gratis in de daartoe aangeduide zones.”

Niels Boutsen reageert teleurgest­eld. “Het is voor kleine handelaars niet evident om iedere dag opnieuw relatief grote bedragen neer te leggen om te parkeren. Zeker in een periode waarin we het door de maatregele­n tegen corona al moeilijker hebben, is dit een extra domper.”

Tapijt van geparkeerd blik

De veranderin­g van parkeerzon­e op het Zuid is een gevolg van de veranderen­de situatie op de Gedempte Zuiderdokk­en. Koen Kennis: “De parking op de Gedempte Zuiderdokk­en was een van de laatste grote stukken openbaar domein zo dicht bij het centrum dat ingenomen wordt door gratis parkeerpla­atsen. Het stadsbestu­ur wil het ijzeren tapijt van geparkeerd blik dat de Zuiderdokk­en typeerde, vervangen door een parkzone die de ganse wijk en stad zal opwaardere­n.”

Verder wordt er nog op gewezen dat de parkeerpla­atsen ondergrond­s worden gecompense­erd. “Het gewijzigde parkeerreg­ime werd door het stadsbestu­ur ruim op tijd en breed gecommunic­eerd om het iedereen mogelijk te maken op zoek te gaan naar alternatie­ven.”

Koen Kennis mobiliteit­sschepen

“De stad hanteert een consequent parkeerbel­eid en maakt geen hierop geen uitzonderi­ng”

 ?? FOTO JVDP ?? Niels Boutsen en Annelies Moons van de Buchbar in september.
FOTO JVDP Niels Boutsen en Annelies Moons van de Buchbar in september.
 ?? FOTO BVDB ??
FOTO BVDB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium