Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Één speeldag schorsing voor Aster Vranckx, KV Mechelen niet akkoord met voorstel bondsparke­t

-

“Van glorie naar niets, dat was toen typisch voor Beerschot”

Patrick Vervoort Ex-Beerschot (1982-1987)

Patrick Vervoort speelde vijf seizoenen voor Beerschot. In die periode mocht hij zich niet in één maar in twee seizoenen top of the league noemen. In het seizoen 1985-1986 bleef het beperkt tot slechts één speeldag, drie jaar eerder stonden de Mannekes maar liefst zes speeldagen (gedeeld) aan de leiding. Dat was minstens even onverwacht.

“Bij Beerschot heerste er een sfeertje waarin alles mogelijk was”, vertelt Vervoort. “Het gebeurde wel eens dat doelman Nico De Bree een paar dagen niet kwam trainen. Als ex-speler van Anderlecht ging hij doodleuk mee op Europese verplaatsi­ng om te supportere­n. Rik Coppens vond dat normaal, typisch Beerschot

(lacht). Bij andere ploegen was dat onmo- gelijk, op het Kiel niet.” Het is niet het enige straffe verhaal dat Vervoort uit zijn mouw schudt. “Plots was Louis Van Gucht verdwenen, hij zat twee weken in Amerika in een sekte.”

De straffe verhalen hadden een keerzij- de. “Van glorie naar niets, dat was ook typisch Beerschot. In het seizoen 1982-1983 moesten we tot het einde spelen om erin te blijven. Na die blitzstart heerste er een sfeer van euforie: feestje hier, etentje daar, … Plots was het veel minder. Ach, er was geen goed beleid meer. Als je van bovenuit niet wordt gestuurd, dan is het logisch dat de ploeg zich losser gaat gedragen.”

Vervoort noemt de leiderspla­atsen in de jaren 80 ‘stuiptrekk­ingen’ van een Beerschot in verval. “Het grote Beerschot met veel financiële mogelijkhe­den, dat was voorbij. In mijn beginperio­de werd er nog eens zot gedaan, maar de ploegen waarin ik speelde hadden minder kwaliteit dan de periodes met Lozano, Tolsa en Sanon.”

Toch kende Vervoort in 1985-1986 een topseizoen. Met dank aan de komst van Hofkens. “Hij heeft me van bij het begin onder zijn vleugels gepakt. Wim heeft me geleerd dat ik meer voor mijn job moest leven. We stonden samen vroeger op het veld of bleven wat langer hangen voor extra oefeningen. Dat was de beslissend­e stap in mijn carrière. Ik had talent, maar hij heeft mee de basis gelegd voor mijn fantastisc­h seizoen en mijn selectie voor de Rode Duivels. Zonder hem had alles er misschien anders uitgezien.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium