Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klopp is nerveus

Liverpoolt­rainer klaagt voor belangrijk duel met Ajax over overbelast­ing van zijn spelers

- LUDO VANDEWALLE

Liverpool is nog niet zeker van de volgende ronde in de Champions League. Meer, de CLwinnaar van 2019 is in een felle strijd met Ajax en Atalanta verwikkeld om te overwinter­en in de belangrijk­ste Europabeke­r. Maar dat is niet eens de grootste zorg van trainer Jürgen Klopp.

Dat het er vanavond voor Liverpool op Anfield Road tegen Ajax nog om te doen is, zit Jürgen Klopp niet lekker. Hij wilde vanwege het drukke programma enkele spelers rust geven, maar door het 0-2-thuisverli­es vorige week tegen Atalanta moet de Engelse landskampi­oen nog vol aan de bak. Een gelijkspel volstaat wel voor kwalificat­ie, want op de laatste speeldag staan Ajax en Atalanta, elk zeven punten tegenover negen voor Liverpool, in Amsterdam tegenover elkaar.

Toch staat Klopp aan de klaagmuur. “Mijn spelers brengen meer tijd door met onze medische staf en de masseurs dan met mij. We kunnen nauwelijks trainen. Het is echt een heel drukke periode. Maar we gaan ervoor, zolang we elf spelers kunnen opstellen. Ik kan evenwel niemand rust geven. Ik heb daar simpelweg niet genoeg spelers voor.”

Klopp kan tegen Ajax geen beroep doen op Virgil van Dijk, Alex Oxlade-Chamberlai­n, Thiago Alcantara, James Milner, Joe Gomez, Naby Keïta en Xherdan Shaqiri. Trent Alexander-Arnold heeft de training hervat, maar ook voor hem komt de wedstrijd tegen Ajax nog te vroeg. Klopp recupereer­t wel aanvoerder Jordan Henderson. Omdat het aanvallend­e trio Mané-Salah-Firmino wel paraat is, zal Divock Origi in het beste geval op de bank starten.

“Er zijn mensen die deze zware kalender zouden kunnen verlichten, maar die reiken ons niet de helpende hand”, aldus nog Klopp met een prik naar de voetbalbon­zen. “Maar het gaat niet alleen om Liverpool, ook om het voetbal in het algemeen. Wat er nu aan het gebeuren is, is niet logisch. Maar we moeten ertegenaan. Ajax heeft gewoon een goed team. Ze vliegen momenteel door de Eredivisie. Ik verwacht dan ook een moeilijke wedstrijd tegen een prima

elftal.”

Ajax zoekt stunt

Ajaxtraine­r Erik ten Hag toont begrip voor de klachtenre­gen van Klopp, maar relativeer­t. “Ach, de Premier League is de beste competitie en wie staat er aan de leiding? Liverpool. Het zal dus allemaal wel meevallen. Zij maken nu mee wat wij de afgelopen seizoenen meemaakten. Toen moesten we altijd de voorronden van de Champions League spelen en waren we tegen deze tijd ook uitgeput. Nu valt het mee. Geen voorronde en in de lente hebben we door corona ook niet gespeeld. Dat merk je nu wel. Wij zijn frisser en het zou goed kunnen dat we frisser zijn dan Liverpool.”

Ajax heeft in deze fase van de competitie al wel meer verrast in Europees verband. En omdat Atalanta vorige week ook in Liverpool kon winnen, geloven de Amsterdamm­ers in een stunt. In de Eredivisie is Ajax heer en meester, met 27 op 30 en een doelsaldo van 45 goals voor en 5 goals tegen. Maar de spitsen Traoré en Labyad misten wel al veel kansen in deze Champions League. In Nederland scoren ze met de ogen dicht, op internatio­naal vlak gaat het moeizaam.

“We zullen goed aan de bal moeten zijn, want ze zullen veel druk zetten”, aldus nog Ten Hag. Maar dan komt de zelfbewust­heid van de Nederlande­r boven. “Zo komt er ruimte achter hun verdedigin­g en daar moeten we in duiken. De hand van Klopp is herkenbaar, maar we weten hoe we daarop moeten inspelen.”

Zou het? Ajax heeft al vaker gestunt.

 ?? FOTO AFP ?? Klopp met Salah.
FOTO AFP Klopp met Salah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium