Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen dat heel het Kiel het zo gezellig maakt”

De Javellekes houden Pierenberg­straat al 21 jaar in feeststemm­ing

- ANDREAS ROTTY

Het doodlopend stukje Pierenberg­straat op het Kiel wordt tot in de puntjes in de kerstsfeer gehuld. Het is het werk van Wiske De Saegher (70), Simone Verheyen (81), Edith Leysen (74) en Rufina Van Reet (81). Zij vormen al 21 jaar het kwartet ‘De Javellekes’. Ze houden de straat proper en zorgen voor een unieke sfeer en gezellighe­id.

Rond Valentijn, met Pasen, in de zomer en bij Halloween. De vier Javellekes hullen hun doodlopend stukje van de Pierenberg­straat, vlak bij het Olympisch Stadion, altijd in de gepaste sfeer. En in de kerstperio­de is dat zeker niet anders. Aan de toegang van de straat hangt een grote pop van een Kerstman aan het balkon, omhuld door lichtjes in de vorm van een grote kerstboom.

Verder in de straat staan talloze kerstboomp­jes en andere sfeervolle verlichtin­g. Hun werk is nog niet af. Er komen nog een resem slingers bij en boomstamme­n met kerstmanne­tjes op.

Begrip in de buurt De vier Javellekes, op het Kiel geboren en er altijd blijven wonen, houden de traditie nu al 21

jaar in ere. Ze zijn ondertusse­n een begrip in de buurt geworden. En hun buren zijn helemaal mee. “De Marokkanen en de Turken in de straat vieren niet dezelfde feesten. Maar ze laten ons met plezier hun gevel versieren en vinden het gezellig.”

Het gaat ook verder dan de straat aankleden. Rufina, Wiske, Simone en Edith houden de straat ook kraaknet. Wat hun groepsnaam De Javellekes verklaart. “We willen het properste, mooiste en gezelligst­e straatje van het Kiel zijn. Met de bedoeling dat iedereen ons nadoet. Dat is onze leuze”, zegt Wiske. “En soms zitten we gewoon buiten cava drinken.”

Ze organisere­n jaarlijks enkele evenemente­n om de buren bij elkaar te brengen. “Kerst is normaal het grootste evenement in de straat. Dan maken we erwtensoep, frieten en glühwein en nodigen we de straat uit”, zegt ‘opperjavel­leke’ Wiske.

Dat kan helaas niet doorgaan. Normaal zouden ze ook voor het honderdjar­ige jubileum van de Antwerpse Olympische Spelen leven in de brouwerij gebracht hebben met een race met rollators.

Hun inzet voor de straat leverde de vier in 2007 de titel ‘team van het jaar’ op in de VTM-wedstrijd ‘Trots van Vlaanderen’. Niemand minder dan Helmut Lotti kwam toen naar de Pierenberg­straat om het viertal daar al zingend van op de hoogte te brengen.

En in 2013 werden de Javellekes tweede in de Radio 2-wedstrijd voor buurtiniti­atieven Goed Gezien.

Wiske De Saegher

De Javellekes

“De Marokkanen en de Turken in de straat vieren niet dezelfde feesten. Maar ze laten ons met plezier hun gevel versieren en vinden het gezellig.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? De Javellekes: Rufina, Edith, Simone en ‘opperjavel­leke’ Wiske.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O De Javellekes: Rufina, Edith, Simone en ‘opperjavel­leke’ Wiske.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium