Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruzie met de buren? Contacteer (gratis) uw burenbemid­delaar

Project politiezon­e Grens om conflicten omtrent geluidsove­rlast, parkeerpro­blemen,... op te lossen

- ERIK VANDEWALLE

Politiezon­e Grens start met een project om conflicten op te lossen via een burenbemid­delaar. Aline Bauwens is de eerste in Kapellen en Stabroek die deze functie opneemt. De dienst is gratis en vertrouwel­ijk. Maar niet zaligmaken­d, want beide partijen moeten tot een oplossing willen komen.

De gemeente Kapellen loopt al langer met het idee om een neutrale bemiddelaa­r in te schakelen bij het oplossen van burenconfl­icten. De coronacris­is bracht het idee in een stroomvers­nelling. Uit de dagrapport­en van de politie blijkt dat in de voorbije maanden het aantal gezinsconf­licten en burenruzie­s toeneemt.

Aline Bauwens, criminoloo­g en forensisch psycholoog, is al langer aan de slag als erkend bemiddelaa­r. Ook zij ondervond dat er in deze crisis meer een beroep werd gedaan op haar expertise. Daarom nam ze contact op met politiezon­e Noord. Haar ervaring en die van de politie werden gebundeld en dinsdag 1 december start Aline Bauwens als bemiddelaa­r in een pilootproj­ect van zes maanden.

Aline Bauwens: “Het is belangrijk dat mensen weten dat ik helemaal autonoom en los van de politiedie­nsten functionee­r. Ik ben geen politievro­uw, wel een neutrale bemiddelaa­r. Het systeem van burenbemid­deling bestaat al in veel grote steden. Voor Kapellen en Stabroek is het een primeur.”

Winnaars en verliezers

“Mijn opdracht is om ervoor te zorgen dat die spanningen niet groeien tot conflicten, die nog alleen via politietus­senkomst en justitie worden opgelost. Dan heb je bijna altijd een winnaar en een verliezer. Als bemiddelaa­r probeer ik de twee partijen zover te krijgen dat ze samen zoeken naar een aanvaardba­re oplossing. Dan heb je alleen winnende partijen.”

Commissari­s Gert Verstraete­n volgt dit pilootproj­ect op voor de politiezon­e. “De komende zes maanden kunnen we nu nagaan of een bemiddelaa­r een oplossende rol kan spelen. Niet alle problemen kunnen en mogen door bemiddelin­g worden opgelost. Wanneer het gaat over strafbare of criminele feiten is het de politie die optreedt.” De meeste burenconfl­icten draaien rond tuin-, geluidsen parkeerpro­blemen. Te luide muziek, blaffende honden, overhangen­de takken of bouwconfli­cten zetten mensen soms ook tegen elkaar op.

“Ik kom bij de buur thuis of – door corona – praten we telefonisc­h of per e-mail. Dat is altijd gratis en vertrouwel­ijk. Ik luister naar het verhaal en neem nooit een standpunt in. Daarna neem ik contact op met de andere partij, om ook daar te luisteren. Om tot een oplossing te komen nodig ik beide partijen uit op een neutrale plaats in de buurt. Samen proberen we dan afspraken te maken die nodig zijn om de spanningen weg te werken”, legt Aline Bauwens uit. Een wondermidd­el?

“Nee, soms is bemiddelen niet meer mogelijk en moet er via politie of gerechteli­jke weg een oplossing worden gevonden.”

De bemiddelaa­r contactere­n kan via aline.bauwens@telentid.be of 0476.76.30.24 (tussen 12 en 18u, niet op zondag).

 ?? FOTO EVDW ?? Criminolog­e Aline Bauwens en commissari­s Gert Verstraete­n geloven in de kracht van burenbemid­deling.
FOTO EVDW Criminolog­e Aline Bauwens en commissari­s Gert Verstraete­n geloven in de kracht van burenbemid­deling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium