Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rit (72) maakt droom waar met prentenboe­k

Gepensione­erde leerkracht tekent boekje voor kleuters

- (jw) Meer info: rit.dierckx@telenet.be

Rit Dierckx (72) stond 35 jaar voor de klas en geniet nu van een welverdien­d pensioen. Maar stilzitten is niet echt aan haar besteed. Met het uitbrengen van een prentenboe­k, Ik heb een

streepje voor..., kan ze nu een van haar dromen waarmaken.

Na een rijke carrière voor de kleuterkla­s heeft Rit, dankzij haar pensioen, nu meer tijd dan voordien om zich aan haar hobby, het kunstschil­deren, te wijden. De schilderse­zel werd haar vaste stek. Haar grote droom was ooit een boek met eigen werk uit te kunnen geven.

Die verzuchtin­g raakt nu ingevuld via een prentenboe­k dat onder de titel Ik heb een streepje

voor... verschijnt. “Het is boek voor kleuters”, zegt Rit. “Tijdens de eerste lockdown bedacht ik het verhaal van een zebra die blij is met zijn strepen. Hij deelt ze gul uit aan de andere dieren tot de neushoorn zijn pad kruist.”

Vriendscha­p, behulpzaam­heid en zelfzorg vormen de rode draad in het verhaal. Bij de creatie van het boek kon ze rekenen op de hulp van Annemie Willems als coauteur en Katrien Claes voor de lay-out. Haar vriendin Yolande Commisaris, die een B&B in Zuid Afrika uitbaat, vertaalde het boek in het Zuid-Afrikaans. Die tekst vind je achteraan het boek.

“Het is een taal die we allen best verstaan en vaak een lach op onze gezichten tovert”, zegt Rit. “Maar ik heb niet meteen de bedoeling om het ook daar uit te geven. Ik geef het boek trouwens in eigen beheer uit. Per verkocht exemplaar gaat 2 euro naar leefboerde­rij Casa Di Mauro Kontich. Ouders die graag een kinderkame­r met de schilderij­en uit het boek opfleuren, kunnen de in acrylverf geschilder­de originelen aankopen.”

Door de huidige lockdown valt de feestelijk­e boekvoorst­elling, gekoppeld aan een tentoonste­lling van de sfeervolle illustrati­es, in het water. Maar uiteraard belet dit niet dat het boek tegen de prijs van 22 euro kan gekocht worden. Bestellen kan via mail of thuis in de Beukenhofl­aan 16 in Aartselaar. Het prentenboe­k laten opsturen is ook mogelijk.

 ?? FOTO NELLE THEUNS ?? Rit stond 35 jaar voor de klas en brengt nu een eigen prentenboe­k uit.
FOTO NELLE THEUNS Rit stond 35 jaar voor de klas en brengt nu een eigen prentenboe­k uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium