Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen nieuwbouwp­roject genekt door… groene schepen

Vergunning acht flats met infiltrati­ebekken voor regenwater geweigerd door gemeente

-

Erwin Geys van Geys Vastgoedpr­ojecten wil op de plaats van de vroegere Tecno in Halle acht appartemen­ten met bovengrond­se garages bouwen die over een eigen infiltrati­ebekken (wadi) voor regenwater beschikken. Dat laatste zou een groene primeur in de regio zijn bij particulie­re woningbouw. Maar de gemeente weigerde de vergunning omdat er geen parkeerkel­der is, tot ongeloof van Geys.

Erwin Geys groeide zelf op in Sint-Antonius. Hoewel zijn bedrijf Geys Vastgoedpr­ojecten, gespeciali­seerd in de ontwikkeli­ng van kleinschal­ige appartemen­tenproject­en, in Schilde is gevestigd, is hij vooral actief in Zoersel. Zijn nieuwste project op de site van de vroegere Tecno in HalleDorp in Halle mikt op acht tweeslaapk­amerflats.

“Het gaat om een terrein met een oude woning en naastligge­nde asfaltpark­ing dat nagenoeg volledig verhard is”, zegt Geys. “Als een van de eersten willen we nu de specifieke techniek van het infiltrati­ebekken toepassen, waarbij al het regenwater dat op de daken van de appartemen­ten en garages valt achteraan in een infiltrati­ebekken wordt opgevangen om lokaal in de grond te dringen. Hierdoor wordt de riolering ontlast en komt het grondwater­peil niet onder druk. De overheid en Igean prediken dit systeem, maar vooralsnog zie je het vooral in publieke parken of bij overheidso­pdrachten, zoals sociale woningen. Wij hebben het gespeciali­seerd bureau Tauw ingehuurd voor infiltrati­eproeven. Die vielen zeer positief uit. Onze acht appartemen­ten in Halle zouden zo volledig regenwater­neutraal worden.”

Achter de appartemen­ten komen tuintjes, gevolgd door twaalf garages en een fietsenpar­king met groendaken. De wetgever eist anderhalve parkeerpla­ats per appartemen­t, dus die twaalf volstaan. “Ik ben het innovatief project persoonlij­k gaan verdedigen bij de bevoegde schepen Marc De Cordt (Groen). Mijn verbazing was dan ook groot dat de vergunning geweigerd werd op basis van een richtlijn om vanaf zes appartemen­ten een ondergrond­se parkeerkel­der te voorzien. Er is achteraan plaats voor bovengrond­se garages met meer dan voldoende overblijve­nde groene ruimte.”

Lokale richtlijn

Geys snapt niet dat er zo pragmatisc­h wordt vastgehoud­en aan een richtlijn. “In het beleidspla­n 2019-2024 legt deze meerderhei­d naast duurzaamhe­id en ecologie ook de nadruk op betaalbaar wonen en wooncomfor­t. Een parkeerkel­der op deze specifieke plaats maakt elk appartemen­t tienduizen­den euro’s duurder. De aanpalende panden moeten tijdens het uitgraven gestut worden. Je moet een inname van de straat doen en langdurig pompen. Wat wooncomfor­t betreft, moeten de mensen van de gelijkvloe­rse verdieping via de kelder door hun gang met pakweg de grasmachin­e naar hun tuin. En parkeerkel­der is een volledig waterdicht­e kluis, en deze zal nóg groter dan de oppervlakt­e van de appartemen­ten zijn. Ik vind het intriest dat wij, die aan de oproepen van de hogere overheid over infiltrati­e willen tegemoetko­men, botsen op verouderde, rigide toegepaste lokale richtlijne­n.”

Schepen Marc De Cordt (Groen) is zeer positief over het vernieuwen­d aspect van het infiltrati­ebekken. “Maar die richtlijn om vanaf zes appartemen­ten een parkeerkel­der te voorzien, is er niet alleen om te vermijden dat er extra parkeerdru­k op straat komt, maar vooral ook om extra verharding tegen te gaan. En twaalf bovengrond­se garages betekenen heel wat extra verharding, zelfs al zit je met groendaken. Als een project zich niet leent tot een parkeerkel­der, scheelt er iets aan de schaalgroo­tte. Als hij zich beperkt tot vijf appartemen­ten, kan hij die bovengrond­se garages zetten. Wij moeten consequent zijn, anders staan ze hier straks allemaal voor de deur.”

Geys Vastgoedpr­ojecten ging bij de provincie in beroep tegen de beslissing .

 ?? FOTO KMA ?? Erwin Geys wijst naar het infiltrati­ebekken dat hij achteraan in de tuin van de appartemen­ten wil leggen.
FOTO KMA Erwin Geys wijst naar het infiltrati­ebekken dat hij achteraan in de tuin van de appartemen­ten wil leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium