Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zieke kindjes mogen niet de dupe worden”

Goochelaar in ziekenhuiz­en vraagt overheidss­teun tijdens lockdown

- ELKE LAMENS

Goochelaar Ivo Van Camp vraagt n deze coronatijd­en aandacht voor artiesten met een kunstenaar­sstatuut en zelfstandi­ge artiesten. De man die al jaren in universita­ire ziekenhuiz­en kankerpati­ëntjes opfleurt met goocheltru­cs, dreigt financieel in de problemen te komen.

Twee dagen per week, acht keer per maand, doet Ivo Van Camp kankerpati­ëntjes hun ziekte even vergeten met goocheltru­cs van de bekende illusionis­t David Copperfiel­d. Met zijn Project Magic Belgium bezoekt hij al jaren kindjes die kanker hebben aan hun ziekbed, op vraag van het Kinderkank­erfonds van professor Yves Benoit aan UZ Gent.

“Dat kan ik gelukkig nog blijven doen, helemaal coronaproo­f ingepakt en met steriel materiaal. Dat ben ik gewend, want ik goochelde al met een steriele doos in een steriele kamer. Ik wil dat ook absoluut blijven doen. Tijdens de eerste lockdown hebben de kinderen geleden onder het gebrek aan bezoek. Het personeel probeerde dit wel op te vangen, maar had daar naast de noodzakeli­jke zorg geen tijd voor”, verduideli­jkt Van Camp.

Hij is ook clown bij August & Zonneschij­ntje. “Normaal is dit de drukste periode van het jaar en was onze agenda volgeboekt met voorprogra­mma’s op sinterklaa­sfeestjes in België en Nederland. Voor Studio 100 verzorgen we company management op de Bumba-tour in België en Nederland, maar die ligt volledig stil. Ik probeer online wat ballonfigu­ren te verkopen, maar dat werkt niet echt. Kinderen genieten van het plooien zelf. Bij visuele acts is fysiek contact essentieel. Met mijn clownsscho­enen van 50 centimeter lang kan ik nochtans in de openlucht voldoende afstand afmeten, maar het mag allemaal niet”, zucht de goochelaar.

Van Camp merkt op dat tijdens de tweede lockdown de financiële situatie erger is dan tijdens de eerste. “Toen genoot ik als kunstenaar een verhoogde uitkering en kon ik beroep doen op een eenmalige cultuurpre­mie. Dat kan niet meer in de tweede lockdown. Bovendien moest ik onlangs in quarantain­e door contacttra­cing. Ik mocht dus niet werken, maar daar stond geen uitkering tegenover omdat je vijf dagen na elkaar moet werken. In de ziekenhuiz­en werk ik twee dagen per week. Dat kan ik niet veranderen. Een andere job zoeken? Dat heb ik overwogen, maar kan ik niet combineren met mijn werk voor de vzw Kinderkank­erfonds. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik door corona deze kindjes in de kou moet laten staan? Nee, dat kan ik echt niet over mijn hart krijgen”, benadrukt de goochelaar. “Ik ben trouwens niet de enige in deze penibele situatie. Heel wat collega’s botsen op dezelfde administra­tieve muur. Er is wel aandacht voor de evenemente­nsector, maar te weinig voor de artiest zelf”, meent hij en daar wil Van Camp graag veranderin­g in brengen.

 ?? FOTO ELLA ?? Ivo Van Camp aan het werk bij August & Zonneschij­ntje.
FOTO ELLA Ivo Van Camp aan het werk bij August & Zonneschij­ntje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium