Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arboretum zet coniferen hele maand in spotlights

Ook stam Californis­che cipres moet aandacht trekken

-

Het Arboretum zet de maand december in het teken van 29 coniferen. Een wandelrout­e loodst bezoekers langs deze pronkstukk­en. In de coniferend­reef steelt de knobbelsta­m van een omgevallen Californis­che cipres de show.

Coniferen lagen in 1856 aan de basis van Arboretum Kalmthout. Boomkweker Charles Van Geert vond de vochtige maar zure grond in zijn kwekerij – het huidige arboretum – ideaal om er nieuwe en trendy exotische naaldbooms­oorten uit te testen. Netjes naast elkaar en in een lange laan plaatste hij de verschille­nde soorten. “Nu, bijna 165 jaar later, telt Arboretum Kalmthout meer dan zevenhonde­rd verschille­nde conifeerso­orten”, legt conservato­r-directeur Abraham Rammeloo uit.

In de dreef met historisch­e coniferen trekt de pas onthulde sokkel voor een knobbelsta­m de aandacht. Daarop staat het onderste deel van een in 2007 omgevallen Californis­che cipres. Opvallend is de knobbel op de stam. “Het is een vorm van wildgroei die ontstaat door een afwijking in de groeicelle­n. Typisch zijn de vlammende patronen in het doorgezaag­de hout. Dat is erg gegeerd bij houtbewerk­ers”,

weet Abraham Rammeloo. De knobbelsta­m van Arboretum Kalmthout staat nu op een plat

form en krijgt er beschuttin­g. Gilbert Uitdenhouw­en tekende het ontwerp van het monument. Hij is vrijwillig­er in Arboretum Kalmthout en koos er bewust voor om zo weinig mogelijk verschille­nde materialen te gebruiken.

Coronawand­eling

Veel coniferen zijn decoratief en wintergroe­n. Daarom is december de ideale maand om ze te komen bewonderen. Bezoekers krijgen bij hun toegangsti­cket een boekje met een uitgestipp­elde wandelrout­e langs 29 uitzonderl­ijke coniferen in de tuin. De wandeling loopt langs de sokkel, waar infopanele­n het verhaal van de bizarre knobbel vertellen. Een bezoek moet vooraf online worden aangevraag­d. Dat kan via www.arboretumk­almthout.be.

 ?? FOTO EVDW ?? De knobbelboo­m trekt de aandacht van de bezoekers, die zich vooraf online hebben aangemeld voor de wandeling.
FOTO EVDW De knobbelboo­m trekt de aandacht van de bezoekers, die zich vooraf online hebben aangemeld voor de wandeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium