Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sterke Peer krijgt er vijf nieuwe streekbier­broertjes bij

Strafste variant heeft alcoholgeh­alte van 14,9 graden

-

Bart Voeten

Karmozijn

“De zwaardere variant van 14,9 graden is niet om op uit te gaan, maar om thuis te degusteren.”

Het streekbier Sterke Peer komt met een uitgebreid­er assortimen­t. Het bruine en blonde bier krijgen er vijf nieuwe smaken bij. Twee ervan hebben een alcoholgeh­alte van maar liefst 14,9 graden.

“In 1996 ben ik met drankensho­p Karmozijn begonnen,” vertelt Bart Voeten. “In 2006 pakten we uit met het Wuustwezel­se streekbier, genoemd naar krachtpats­er Sterke Peer. Lange tijd hadden we een blonde en bruine variant, maar nu komen we met een breder assortimen­t.”

Sterke Peer krijgt drie broertjes die respectiev­elijk gerijpt zijn op whisky-, rum- en brandyvate­n. Daardoor krijgen ze een aparte smaak. Voeten liet zijn eerste bieren brouwen in een kleine ambachteli­jke brouwerij. “Maar daardoor was er vaak een smaakversc­hil. De klanten verwachten een vaste smaak wanneer ze een flesje openen.”

Daarom laat Bart zijn bieren nu brouwen bij Het Nest in Turnhout. De flesjes krijgen aparte etiketten waarop nog steeds het oorspronke­lijke logo met de kop van Peer Janssen staat. Deze bieren hebben een gehalte tussen 8 en 10 graden. “Maar er is ook het nieuwe, straffere spul van 14,9 graden. Het is niet bestemd om op uit te gaan, wel om thuis of met vrienden rustig te degusteren. Er zijn twee smaken van die zware variant, die we Straffe Sterke Peer noemen. In totaal zijn er dus vijf nieuwe biertjes.”

Reus

Straffe Sterke Peer verwijst opnieuw naar Petrus Janssen, die leefde van 1862 tot 1915. Het was een uit de kluiten gewassen man van 204 kilo. Hij trok rond met een kermiswage­n om krachttoer­en uit te halen. Zijn strafste exploot gebeurde in 1905 toen Peer zich sterker toonde dan een paard en een weddenscha­p won. Hij trok een wagen van 1,5 ton voort, geladen met drie ton kasseien, 4,5 ton in totaal. In 1978 werd naar zijn beeltenis een reus gemaakt.

Bart Voeten is ook maître sommelier en een gewaardeer­d jurylid bij wijnconcou­rs waarbij in een blindproev­erij medailles worden uitgedeeld aan wijnen. Daarbij worden de sommeliers vaak op de proef gesteld doordat men twee dezelfde wijnen aanbiedt. Wie dan uiteenlope­nde punten geeft, faalt en wordt niet meer uitgenodig­d.

Sterke Peer kan je kopen in Karmozijn

op de Bredabaan in Wuustwezel en op de webshop van Karmozijn. Sterke Peer zit ook als biertje in de Wezelse geschenkbo­x en wordt verwerkt in het streekgere­cht Wezelse varkenswan­getjes.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Bart Voeten toont de nieuwe biertjes.
FOTO NEEL VERMEIREN Bart Voeten toont de nieuwe biertjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium