Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanaf vandaag betalend parkeren op Zuiderdokk­en

Mensen profiteren nog snel

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Denise Hulsmans

Bezoeker uit Mortsel

“Voor de stad is dit een geldkwesti­e, hè. En wij moeten betalen. We zullen ons moeten aanpassen.”

Gisteren was de laatste dag dat mensen gratis konden parkeren op het Antwerpse Zuid. “Ik kom speciaal vandaag (gisteren, red.) nog even iets afhalen. Vanaf morgen (dinsdag, red.) moeten we betalen”, zegt Denise Hulsmans.

Ook al zijn er nauwelijks winkels open, het blijft een komen en gaan op de Gedempte Zuiderdokk­en tussen de Vlaamse- en Waalsekaai. Bouwvakker­s voor werven in de buurt en pakjesbezo­rgers rijden af en aan. En verder zijn er ook nog heel wat ‘gewone’ wagens. De parking staat voor twee derde vol. Voor heel wat mensen zijn de Gedempte Zuiderdokk­en dé plek om in de buurt snel wat boodschapp­en te doen.

Op de website van stad Antwerpen was het een beetje onduidelij­k dat het betalend parkeren pas ingaat vanaf 1 december. “Maar hier ter plaatse is het duidelijk”, zegt Dries Verschoren. Er valt inderdaad niet naast te zien. Op de meeste inritten staan er grote infoborden. Om de twintig meter zien we de bekende parkeerver­bodsborden en talloze flyers onder ruitenwiss­ers. “Ik moet hier zijn omdat ik verhuis. Ik vertrek

van Zurenborg naar Lier, maar het immokantoo­r is hier vlakbij. Ik moet snel even de sleutels gaan afgeven.”

Brief in de bus

In de buurt is het ook goed geweten. “We

hebben een brief in de bus gehad. Vanaf morgen (vandaag, red.) is het inderdaad betalen”, klinkt het zowel bij bakkerij Dellafaill­e als bij verswinkel Fruxino.

Muziekpeda­goge Denise Hulsmans uit Mortsel moet nog even in haar (vervang)auto wachten. Om 10u gaat de winkel open, waar ze een pakje gaat afhalen. “Ik kom snel vandaag (gisteren,

red.) nog. Vanaf dinsdag is het inderdaad betalen. Deze plaats is erg makkelijk. Parkeren in een parking doe ik niet graag, het is wat onveilig. En voor de stad is dit een geldkwesti­e, hè, en wij moeten betalen. We zullen ons moeten aanpassen. Ik denk dat heel wat Nederlande­rs die afkomen, gefopt zullen zijn.”

En voortaan zelf met het openbaar vervoer naar de stad komen? “Helaas. Daar heb ik een hekel aan. Dat schokt en is oncomforta­bel. Sommige mensen hebben ook geen respect en dragen geen mondmasker. Er zit ook ‘laag’ volk bij. Ik heb graag mensen om mij heen, maar heb ook mijn eigen ruimte nodig. En ook voor mijn gezondheid heb ik de auto nodig.”

“We moeten er nog even van profiteren, hè”, zegt Affie Zaaf, store manager van G-Star in de Vredestraa­t. Ze laadt haar elektrisch­e step uit. “Ik woon in Wilrijk. Wat ik vanaf dinsdag ga doen? Geen idee, daar moet ik nog even over nadenken. Misschien ga ik voortaan met een collega meerijden. De fiets? Dan moet het toch wat warmer zijn.”

Depannage 2000

Ook Jan De Vos flaneert met een doel over het plein. “Ik woon vlakbij, in de Riemstraat, en ben op weg naar de bakker. Nu staan er nog wel heel wat auto’s, zowat het gewoonlijk­e aantal. Maar het is een goede zaak dat het ook hier betalend parkeren wordt. Dat is zo in alle grootstede­n. Het parkeren hier? Veel heeft te maken met gewoontes.”

“Het is hier duidelijk gecommunic­eerd. Maar wellicht zullen toch nog mensen zich laten verrassen. Wellicht staat het hier dinsdag vol met den 2000’”, zegt De Vos, verwijzend naar de takeldiens­t die de stad inschakelt. “Die zullen er wel wat aan verdienen.”

 ??  ?? Jan De Vos woont in de buurt. Hij is tevreden dat betalend parkeren wordt ingevoerd.
Jan De Vos woont in de buurt. Hij is tevreden dat betalend parkeren wordt ingevoerd.
 ??  ?? Denise Hulsmans gaat een pakje afhalen. Ze profiteert nog nét van het gratis parkeren.
Denise Hulsmans gaat een pakje afhalen. Ze profiteert nog nét van het gratis parkeren.
 ??  ?? Er staan voldoende infoborden.
Er staan voldoende infoborden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium