Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Executie per satelliet

Iran zweert wraak na hoogtechno­logische aanval op kernfysicu­s

- PETER MIJLEMANS

Op tachtig kilometer van Teheran, door een buitenland­se spionagedi­enst en met een machinegew­eer dat gecontrole­erd werd per satelliet. Op die manier zou de Iraanse kernfysicu­s Mohsen Fakhrizade­h (62) vermoord zijn. Iran zweert intussen wraak te zullen nemen op “dader Israël”. Een Iraanse krant die aanleunt bij de Ayatollahs roept op om de Israëlisch­e havenstad Haifa te bestoken en zo veel mogelijk slachtoffe­rs te maken.

Twee tegenstrij­dige scenario’s deden afgelopen weekend de ronde over de liquidatie van het brein van AMAD, het Iraanse kernprogra­mma. Volgens een Iraans journalist in ballingsch­ap waren er liefst 62 mensen bij betrokken, van wie er twaalf de eigenlijke raid uitvoerden. Volgens de versie van Fars, een Iraans mediakanaa­l dat aanleunt bij het staatsappa­raat, werd de kernfysicu­s dan weer gedood met een machinegew­eer dat met een camera gecontrole­erd werd per satelliet. Gisteren werd dat scenario meer en meer bevestigd. Een staatszend­er meldde bovendien dat er een nieuw wapen was gevonden “dat het logo en de details van de Israëlisch­e wapenindus­trie” droeg. Ali Shamkhani, de voorzitter van de Hoge Nationale Veiligheid­sraad van Iran, bevestigde dat “buitenland­se agenten al vaker probeerden om Fakhrizade­h te doden”. “Deze keer gebruikte de vijand een nieuwe en hoogst gesofistic­eerde methode, uitgevoerd met elektronis­che apparaten. Er was niemand bij aanwezig”, aldus Shamkhani.

Langeafsta­ndsdrones en precisiebo­mbardement­en worden al langer via satellietv­erbinding gestuurd. Ook mitrailleu­rs die vanop afstand werken, bestaan. Die zijn voor de trefzekerh­eid met een kabel verbonden met de operator ervan. Het zou volgens de experts van het tijdschrif­t Jane’s Defence

Weekly de eerste keer zijn dat die nu ook met de satelliet worden bediend. De technologi­e moet daarbij wel hoogst geavanceer­d zijn om de juiste timing juist te krijgen waarop de kogels worden afgevuurd.

Een geparkeerd­e Nissan

De aanval gebeurde tachtig kilometer buiten Teheran, na een bocht. Duidelijk was dat de route van Fakhrizade­h en de routine van zijn bodyguards op voorhand tot in de puntjes waren bestudeerd. Die reden op dat moment in een colonne bestaande uit drie gepantserd­e voertuigen, toen ze de bocht naderden. Het eerste voertuig nam wat afstand, om de situatie na de bocht te kunnen verkennen. Meteen daarna sloegen enkele kogels in op het tweede voertuig, datgene waarin Fakhrizade­h zich bevond. Na enkele inslagen stopte de beschietin­g plots, waarop de wetenschap­per uitstapte om te kijken of zijn auto nog functionee­rde. Een vergissing waarvan de aanvallers profiteerd­en: eenmaal uit zijn kogelweren­de voertuig werd Fakhrizade­h geraakt door drie kogels. Een ervan versplinte­rde zijn ruggengraa­t. Zijn vrouw werd eveneens dodelijk getroffen.

De kogels waarmee de aanslag werd uitgevoerd, waren afkomstig van een machinegew­eer dat in een Nissan was gemonteerd die 150 meter verderop stond. Na de aanval werd dat voertuig tot ontploffin­g gebracht om bewijsmate­riaal te vernietige­n. Voormalige medewerker­s van de inlichting­endienst geloven in elk geval niet dat de moordaansl­ag het werk is van een veelkoppig commando. Mochten er sluipschut­ters aan het werk geweest zijn, dan zou de kernfysicu­s op slag dood zijn geweest. Nu kon hij nog naar het ziekenhuis worden gebracht, waar hij alsnog aan zijn verwonding­en bezweek. En mocht er een commando aan het werk geweest zijn, dan zou die er minstens voor gezorgd hebben dat Fakhrizade­h niet levend in het ziekenhuis was aangekomen. Samen met Iran wijzen ze allemaal naar lokale rekruten van de Israëlisch­e inlichting­endienst Mossad, die achter de moord zouden zitten.

“Bombardeer Haifa”

Fakhrizade­h werd al een poos zwaarbewaa­kt omdat men wist dat hij een potentieel doelwit was. In 2018 had de Israëlisch­e premier Netanyahu hem namelijk aangewezen als het brein van het Iraanse nucleaire programma. Hij had er veelzeggen­d aan toegevoegd: “Onthoud die naam goed”. Toch lijkt de liquidatie nu vooral symbolisch een zware slag. Fakhrizade­h stond aan de wieg van het nucleair programma en leidde het ook. Maar intussen telt het land wel meer wetenschap­pers die zijn werk kunnen voortzette­n.

De hoogste geestelijk­e leider, Ayatollah Khamenei, waarschuwd­e niettemin dat Iran wraak zal nemen. Een krant die nauwe banden heeft met Khamenei, riep intussen al op om de Israëlisch­e havenstad Haifa te treffen, installati­es uit te schakelen en ook zo veel mogelijk burgerslac­htoffers te maken. Iran heeft die slagkracht. Dat is duidelijk sinds september vorig jaar. De Iraanse luchtmacht lanceerde toen twintig drones en kruisraket­ten die zware schade toebrachte­n in een grote raffinader­ij in Saudi-Arabië. Ze bleven onzichtbaa­r voor de Saudische, Israëlisch­e en Amerikaans­e radars die minutieus de regio aftasten tot net voor het moment waarop ze insloegen. De militairen in de drie landen stonden verstomd van Iraanse wapens met zo veel technologi­sch vernuft.

Wachten op Biden

Het is echter hoogst onwaarschi­jnlijk dat Iran nu zo gewelddadi­g zal reageren. Zachte Israëlisch­e doelwitten – van toeristen en wetenschap­pers tot diplomaten – in Israël en ver daarbuiten zijn wel een mogelijkhe­id als vergelding. Maar met het einde van de ambtstermi­jn van Donald Trump in zicht, moet men in Teheran opletten dat ze Joe Biden niet in een onmogelijk­e positie brengen. Biden wil het nucleaire akkoord dat Trump opblies, namelijk weer nieuw leven inblazen. Dat impliceert dat Iran dan onder de verstikken­de economisch­e sancties uit kan raken. Maar als Teheran straks als door een horzel gestoken wild om zich heen slaat, is ook een tegenreact­ie van de afscheidne­mende president niet uitgeslote­n.

Vuile werk voor anderen

Iran hoeft echter niet zelf hard toe te slaan. Zijn netwerk kan dat ook. Zowel in Syrië, Gaza en Libanon heeft het land bondgenote­n die grenzen aan Israël. Door hen meer slimme raketten en drones te leveren, is de dreiging plots reëel. En daar stoppen de mogelijkhe­den niet. Na de moord op de Qassem Soleimani, de leider van de Revolution­aire Garde die door Amerikaans­e drones werd uitgeschak­eld, raakten ook al honderd Amerikaans­e soldaten gewond door raketinsla­gen van pro-Iraanse Iraakse milities. En vorige aanvallen op Saudi-Arabië werden dan weer opgeëist door de Houthi-rebellen in buurland Jemen, gekende bondgenote­n van Iran. Of hoe het vuile werk ook door anderen kan worden uitgevoerd.

Ali Shamkhani

Voorzitter Hoge Nationale Veiligheid­sraad

“Deze keer gebruikte de vijand een nieuwe en hoogst gesofistic­eerde methode, uitgevoerd met elektronis­che apparaten. Er was niemand aanwezig.”

 ??  ??
 ??  ?? De wagen was serieus toegetakel­d.
De wagen was serieus toegetakel­d.
 ?? FOTO'S VIA REUTERS ?? Mohsen Fakhrizade­h.
FOTO'S VIA REUTERS Mohsen Fakhrizade­h.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium