Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna over en out voor FNG

Voormalig moederbedr­ijf Brantano verstrikt in kluwen van schadeclai­ms

-

FNG heeft een mirakel nodig. Niet alleen eisen de banken 200 miljoen van de retailhold­ing, nu claimt ook de vroegere eigenaar van e-commercedo­chter Ellos een schadeloos­stelling.

Zonder mirakel is het over en out voor FNG, dat ook nog de Zweedse e-commercesp­eler Ellos omvat, waarvan de waarde op enkele honderden miljoenen geschat wordt. De beursgenot­eerde retailhold­ing FNG is sinds het faillissem­ent van zijn Benelux-activiteit­en een kluwen geworden van claims en onbetaalde facturen.

De grootste claim komt van de banken. Die eisen een ongeziene 200 miljoen euro schadeverg­oeding. Strikt genomen hebben de banken slechts recht op 20 miljoen euro in verband met een coronakred­iet dat ze begin dit jaar aan FNG verstrekte­n, toen de holding nog merken omvatte als Brantano, CKS en Fred&Ginger. Door het faillissem­ent van de Benelux-tak gingen de meeste winkels in België dicht en kwam de Nederlands­e tak in handen van een opkoper van probleembe­drijven.

Doorstart moeilijk

ABN Amro, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING Bank verloren veel geld aan de klassieke winkels van FNG. Dat verlies proberen ze te recuperere­n met hun schadeclai­m tegen de restholdin­g, die nog altijd het Scandinavi­sch kroonjuwee­l Ellos omvat. Door de coronacris­is en de hype rond digitale bedrijven is Ellos meer waard geworden.

Ellos mag dan veel geld waard zijn, FNG moet nog een deel van de aankoopfac­tuur betalen, zit met de banken op zijn nek en kijkt aan tegen een lege kassa. Er moet dringend vers geld komen. Een door de rechtbank aangesteld­e bemiddelaa­r vond een Brits fonds bereid om een noodkredie­t te verstrekke­n. Alleen verwerpen de banken dat reddingspl­an én eisen ze ook nog eens 200 miljoen euro.

Gisterenav­ond kwam daar nóg een claim bij. De vroegere eigenaar van Ellos, het Noorse Nordic Capital, eist ook een schadeverg­oeding omdat het met waardeloze aandelen van FNG zit.

En zo strijden zowel de banken als Nordic Capital om het kroonjuwee­l van FNG. Dat maakt het vinden van een oplossing die een doorstart van FNG mogelijk maakt, bijzonder moeilijk.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Begin dit jaar bezat FNG nog merken als Brantano, CKS en Fred&Ginger.
FOTO PHOTO NEWS Begin dit jaar bezat FNG nog merken als Brantano, CKS en Fred&Ginger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium