Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sabotage, bomaanslag­en en executies

-

Wetenschap­pers en sites die gelinkt worden aan het nucleaire programma van Iran zijn al lang een doelwit. Ook deze aanvallen werden gelanceerd in de hoop het land een harde slag toe te brengen.

Januari 2010: Kernfysicu­s Massud Ali-Mohammadi sterft bij een bomaanslag in Teheran. Die bom was op een motor gekleefd en vanop afstand tot ontploffin­g gebracht.

September 2010: Computervi­rus ‘Stuxnet’ legt verrijking­sinstallat­ies in Natanz lam.

Oktober 2010: Vorser Majid Shahriari en een collega komen om bij aanslagen in Teheran. Het hoofd van het atoomprogr­amma raakte op dezelfde dag gewond bij een andere aanslag.

Juli 2011: Darioush Rezaeineja­d, een wetenschap­per die gelinkt wordt aan het kernprogra­mma, wordt doodgescho­ten door mannen op een motor.

Januari 2012: Mostafa Ahmadi Roshan, de vicedirect­eur van Natanz, sterft als een magnetisch­e bom aan zijn Peugeot wordt gekleefd terwijl hij naar zijn werk rijdt.

Juli 2018: Israëlisch premier Benjamin Netanyahu toont het nucleaire archief van

Iran dat de inlichting­endiensten hebben gestolen.

Juni 2020: Een site met nucleaire installati­es bij Parchin wordt getroffen door een ontploffin­g.

Juli 2020: Ontploffin­g bij een brand in Natanz. De zwaarbewaa­kte fabriek die cruciaal is voor de verrijking van plutonium en het ontwikkele­n van raketten wordt zwaar beschadigd. Het kernprogra­mma zou zo twee jaar terug in de tijd worden geslagen.

November 2020: Mohsen

Fakhrizade­h wordt doodgescho­ten in Absard. (pmm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium