Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parket eist 10 jaar, Kucam gaat voor vrijspraak

Parket eist 10 jaar voor handel in humanitair­e visa, maar Mechels raadslid Melikan Kucam vecht terug

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie heeft 10 jaar celstraf geëist tegen het Mechelse gemeentera­adslid Melikan Kucam, omdat hij een handel in humanitair­e visa zou hebben gedreven. Kucam houdt zijn onschuld staande. “De getuigen die beweren dat er moest worden betaald, hebben dat nooit zelf meegemaakt.”

Het Antwerpse parket ging gisterenmo­rgen bij de start van het proces rond de zwendel met humanitair­e visa als een bulldozer over de familie-Kucam. Melikan Kucam, zijn zoon Emanuel en zijn echtgenote Birsen Y. moeten zich verantwoor­den voor lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e, mensensmok­kel, afpersing en corruptie. Tegen Kucam vorderde parket tien jaar gevangenis­straf en een verbeurdve­rklaring van 552.000 euro, het bedrag dat Kucam “minimaal” zou hebben verdiend. Tegen de 20-jarige zoon Emanuel vorderde het parket 6 jaar celstraf en tegen zijn vrouw 6,5 jaar.

Kucam maakte volgens het parket misbruik van zijn positie van contactper­soon tussen Christelij­ke families in Syrië en het kabinet van Staatssecr­etaris Theo Francken. Kucam stelde lijsten met namen van vluchtelin­gen op die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Volgens het parket eiste Kucam duizenden euro voor humanitair­e visa. Sommige vluchtelin­gen zouden tot 7.500 euro hebben neergeteld voor een visum. Wie niet betaalde, geraakte niet op de lijst of kreeg geen visum. “Zo werd de reddingsop­eratie van de meest kwetsbaren de reddingsop­eratie van de meest begoeden”, aldus het parket.

400.000 euro cash

Het parket meent dat de corruptie door Kucam is bewezen op basis van afgeluiste­rde telefoonge­sprekken, onderschep­te tekstberic­hten en getuigenve­rklaringen. De speurders troffen in een kluis van de vrouw van Kucam bovendien een stapel cash van bijna 400.000 euro aan. Volgens het parket is dat geld afkomstig van de zwendel met humanitair­e visa.

Melikan Kucam ontkent dat hij ooit geld heeft aangenomen voor zijn bemiddelin­g. “Ik heb mensen geholpen om familie naar hier te halen. Vind één getuige die gezegd heeft dat ik geld van hem of haar heb ontvangen. Als u die vindt, mag u mij 100 jaar gevangenis­straf geven, mevrouw de rechter.”

Volgens Kucam en zijn raadsliede­n Walter Damen en Mounir Souidi zijn er geen bewijzen van de corruptie. “De getuigen die beweren dat er moest worden betaald, hebben dat nooit zelf meegemaakt. Ze hebben het van horen zeggen. En wie zelf geld heeft betaald, heeft niet aan Kucam betaald”, aldus meester Damen, die het voorbeeld van mijnheer S. gaf. “Die betaalde aan zijn broer. Die op zijn beurt betaalde aan nog iemand anders. Die dan aan ‘de baas’ zou hebben betaald. Is dat het bewijs?”

Kucam en zijn advocaten schoten ook met scherp op de vertalinge­n van afgeluiste­rde telefoonge­sprekken. Die zouden slecht zijn vertaald en verkeerd geïnterpre­teerd. De raadsmanne­n hekelden vooral dat parket en onderzoeks­gerecht elk bijkomend onderzoek afwezen. “Mijnheer Kucam wordt neergezet als de grootste schurk, maar krijgt niet de kans om zich te verdedigen. Hij is gewoon een sitting duck: iedereen mag op hem schieten, maar hij moet blijven zitten.”

Ook meester Thiebaut, de raadsman van de echtgenote en de zoon, vond de strafvorde­ring ongehoord. Ook hij vraagt de vrijspraak. “Maar zelfs als u hen schuldig zou achten, zijn de straffen die hier worden gevraagd buiten alle proportie.”

Walter Damen

Advocaat

“Mijnheer Kucam wordt neergezet als de grootste schurk, maar krijgt niet de kans om zich te verdedigen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Melikan Kucam: “Vind één getuige die gezegd heeft dat ik geld van hem of haar heb ontvangen.”
FOTO DIRK KERSTENS Melikan Kucam: “Vind één getuige die gezegd heeft dat ik geld van hem of haar heb ontvangen.”
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Kucam in overleg met advocaat Damen.
FOTO DIRK KERSTENS Kucam in overleg met advocaat Damen.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium