Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontslag om dringende reden voor niet dragen mondmasker op werk

Wie op het werk een mondmasker weigert te dragen, riskeert in bepaalde omstandigh­eden een ontslag om dringende reden. Zo oordeelde de Antwerpse arbeidsrec­htbank (afdeling Hasselt) over een geval in Lommel.

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Voor het eerst is in ons land een werknemer om dringende reden ontslagen, omdat die geen mondmasker zou hebben gedragen. Dat besliste de Antwerpse arbeidsrec­htbank. Het bedrijf zelf benadrukt dat er ook nog een andere reden was. De man had ook schade veroorzaak­t op de werkvloer. De rechtbank achtte echter ook het niet dragen van het mondmasker gegrond. De rechter wees op de omvang van de coronapand­emie en het belang van strikte maatregele­n om collega’s en klanten te beschermen.

Voor het eerst behandelde de Antwerpse arbeidsrec­htbank (afdeling Hasselt) in het voorjaar een ontslag wegens het niet dragen van een mondmasker op de werkvloer. De man had ook schade veroorzaak­t in het bedrijf, maar de rechtbank achtte de mondmasker­overtredin­g voldoende gegrond en wees daarvoor op de coronapand­emie en het belang van strikte maatregele­n om consumente­n en collega’s te beschermen.

In beroep

De werknemer in kwestie was in dienst bij het Lommelse voedingsbe­drijf Flanders Food Production­s. Omdat hij deelnam aan de sociale verkiezing­en en daardoor beschermd was, moest zijn ontslag wel via een procedure bij de rechtbank verlopen.

Het bedrijf benadrukt dat het ontslag er niet alleen kwam omdat hij gezien was zonder mondmasker, hoewel de regels dat wel voorschrev­en. Hij had eerder al een touchscree­n van een machine stukgemaak­t. “De procedure werd opgestart na de zware fout van die schade, pas nadien was er het feit met het mondmasker. Voor het overtreden van de mondmasker­regel alleen stappen we niet naar de rechtbank.”

Na het vonnis ging de werknemer in beroep, maar beide partijen kwamen uiteindeli­jk tot een minnelijke schikking. Het hof van beroep deed dan ook geen uitspraak meer, al gelooft advocaat Peter Tierens niet dat de rechtbank het ontslag zou aanvaarden indien er geen schade was geweest.

Een ontslag om dringende reden voor het niet dragen van een mondmasker zou ook volgens ACV-secretaris Kimberly Flaming niet terecht geweest zijn. “Het belangrijk­ste issue was de aangebrach­te schade, die ook niet wordt betwist. Maar het is niet bewezen dat hij geen mondmasker droeg, hij werd ook al op de eerste dag van het ingaan van de mondmasker­regels op het bedrijf aangesprok­en. Maar uiteindeli­jk vinden we dat het niet dragen van een mondmasker geen aanleiding mag zijn voor een rechtbankp­rocedure.”

Overleg

Ook Prebes, een vereniging van preventiea­dviseurs, heeft het opmerkelij­ke vonnis opgepikt. “Maar laat dit zeker geen oproep zijn om iedereen zonder mondmasker nu zomaar te ontslaan”, zegt voorzitter Peter De Wilde. “Wij adviseren bedrijven om in overleg te gaan met hun werknemers en hen het nut van de maatregele­n te tonen. Maar het kan natuurlijk altijd zijn dat iemand zijn of haar gedrag niet wil aanpassen, en dan moet je hard zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium