Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkels heropenen: smallere toegangen om drukte op Meir te vermijden

- PATRICK VAN DE PERRE

Er komen drie bemande onthaalpun­ten aan de drukste toegangen van de Meir. Met hekken wordt de doorgang kleiner dan nu het geval is. Dat moet ervoor zorgen dat er niet te veel mensen in de drukke winkelstra­at zijn.

Die onthaalpun­ten komen bovenop eerder genomen voorzorgsm­aatregelen om ervoor te zorgen dat er tijdens de koopzondag­en en de drukke eindejaars­periode niet te veel mensen op hetzelfde moment op de Meir zijn.

De onthaalpun­ten komen vlak bij Meirbrug, ter hoogte van Wapper en ter hoogte van het kruispunt van de Leysstraat met de Jezusstraa­t. Door middel van hekken wordt een beperktere doorgang gecreëerd dan nu het geval is.

Niet parkeren in Nationales­traat

Dinsdag worden nadarhekke­n geplaatst en tegen het weekend moeten er op de drie plekken volwaardig­e toegangen zijn. Op elk van de locaties krijgen shoppers opnieuw de essentiële regels mee en er wordt handgel ver deeld.

Ook in de Wilde Zee en de Kammenstra­at worden maatregele­n genomen. In het autovrije winkelgebi­ed zal een circulatie­systeem gelden, waarbij sommige straten slechts in één richting gebruikt kunnen worden. De Kammenstra­at wordt zoals elk jaar autovrij gemaakt en de Nationales­traat is parkeervri­j.

Op de Meir-as gaat de stad Antwerpen de komende weken onafgebrok­en monitoren. Met digitale telsysteme­n, camera’s en sensoren houdt de stad bij hoeveel bezoekers er aanwezig zijn op de belangrijk­ste winkelas van de stad.

Wanneer het te druk wordt, sluit de politie de drie onthaalpun­ten tijdelijk af voor nieuwe shoppers. Pas wanneer er voldoende personen de winkelstra­at verlaten hebben, zijn er andere mensen welkom.

En als het te druk is zullen fietsers niet meer over de Meir mogen rijden. In dat geval wordt de Meir-as afgesloten voor alle verkeer met uitzonderi­ng van voetganger­s. Tot slot is elke uitbater van een winkel zelf verantwoor­delijk voor de wachtrijen aan de winkel. Ook hier kan de politie ingrijpen wanneer er problemen zijn.

Voor de winkelstra­ten buiten het historisch centrum, komen er momenteel geen extra maatregele­n. Wel wordt de situatie daar gemonitord. Indien nodig wordt er per locatie en moment bijgestuur­d.

 ?? FOTO DBA ?? Een massa volk op de Meir moet vermeden worden.
FOTO DBA Een massa volk op de Meir moet vermeden worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium