Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorzichti­g richting exit

Ten vroegste 1 februari eerste versoepeli­ng Minstens 3 weken tussen elke maatregel

-

Coronacomm­issaris Pedro Facon en het Overlegcom­ité bogen zich vorige week over de exitstrate­gie. Uit die plannen blijkt meteen dat een eerste versoepeli­ng nog even op zich zal laten wachten, zelfs zonder een nieuwe golf in zicht.

WAT IS HET DOEL?

De coronascha­kelaar vervangt de veelbespro­ken coronabaro­meter, want die laatste zou de bevoegde politici steeds voor een voldongen feit stellen. Op dit moment staat de schakelaar nog op ‘lockdown’. Bedoeling is dat we snel weer in een ‘veilige zone’ terechtkom­en. De coronascha­kelaar springt pas over naar die veilige zone als we onder een aantal virologisc­he drempels duiken.

We kunnen beginnen hopen op versoepeli­ngen als de nationale incidentie lager is dan 100. Dan zijn er 100 besmetting­en per 100.000 inwoners over een periode van veertien dagen. In de praktijk komt dat neer op ongeveer 800 coronabesm­ettingen per dag. Ter vergelijki­ng: nu ligt de nationale incidentie op 376 – nog een heel eind verwijderd van 100.

Daarnaast moeten ook de ziekenhuis­opnames onder een bepaalde drempel duiken. Die is vastgelegd op een gemiddelde van 75 ziekenhuis­opnames per dag. Op dit moment zijn er nog 229 dagelijkse hospitalis­aties.

KOMEN ER DAN DIRECT VERSOEPELI­NGEN ALS WE ONDER DIE DREMPELS DUIKEN?

Neen. Het aantal ziekenhuis­opnames moet een volledige week lager liggen dan de vooropgest­elde drempel, en het aantal nieuwe besmetting­en zelfs drie weken lager, vooraleer er versoepeli­ngen komen. Bovendien moeten alle curves consequent blijven dalen. We moeten dus lang genoeg in de veilige zone zijn voordat we de teugels laten vieren, anders blijft de coronasitu­atie te explosief.

WAT ZAL ER NA DIE DRIE WEKEN IN DE VEILIGE ZONE VERSOEPELE­N?

Dat is nog niet echt duidelijk. Het staat wel vast dat we niet meteen alles op hetzelfde moment zullen openen. Integendee­l, in de nota van de coronacomm­issaris staat dat er tussen elke versoepeli­ng drie weken moet zitten.

Zo kan het Overlegcom­ité het effect van een voorgaande versoepeli­ng nauwkeurig in kaart brengen.

WANNEER KUNNEN WE VOLGENS EXPERTS VERSOEPELE­N?

In de nota staan enkele voorspelli­ngen van biostatist­ici Niel Hens en Steven Abrams. Zij berekenden het effect van enkele maatregele­n op de coronacurv­e. Onder de huidige maatregele­n zouden we het vooropgest­elde doel qua aantal ziekenhuis­opnames bereiken op 4 januari. Het aantal besmetting­en zou op 10 januari onder de drempel duiken.

Maar voor versoepeli­ngen moeten we drie weken in de veilige zone zijn. We kunnen dus een eerste keer versoepele­n op 1 februari – als we in tussentijd geen kerstgolf creëren. Niet toevallig komt het Overlegcom­ité op 15 januari opnieuw samen om die versoepeli­ngen te bespreken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium