Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deuren gaan dicht bij meer dan 5.930 bezoekers”

- Wijnegem Shoppingce­nter (jaa)

Het Wijnegem Shoppingce­nter zet vandaag en zaterdag extra bewakingsa­genten en stewards in om de heropening van de meeste winkels veilig en geordend te laten verlopen. Alle ingangen zijn open, maar in- en uitgaande bezoekers worden elektronis­ch geteld.

“Ik verwacht niet meteen een overrompel­ing, maar we willen geen risico’s nemen”, zegt manager Katrien Geysen. “Dinsdag komt burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA) op inspectie. Maar we zijn helemaal klaar voor deze nieuwe start waar we hier allemaal zo naar uitkijken.”

Met automatisc­he tellers zal het hoofdkwart­ier heel precies bijhouden hoeveel mensen er zich in het winkelcent­rum bevinden. “Dat mogen er welgeteld 5.930 zijn”, weet Geysen. “Dat zijn er minder dan we met onze oppervlakt­e van 74.000 vierkante meter wettelijk gezien zouden mogen toelaten, maar we hanteren op eigen initiatief een extra veiligheid­smarge van 15%. Als dat kritieke aantal bereikt wordt, gaan de deuren onherroepe­lijk even dicht. Dan vragen we bezoekers binnen via onze luidspreke­rs om haast te maken en hun aankopen te beëindigen. Tijdens de vorige beperkte opening is dat maar zes keer gebeurd en stonden hoogstens dertig mensen eventjes voor een gesloten ingang.”

In de loop van december zou het ook in Wijnegem wel eens drukker kunnen worden. “Ook zonder beperking qua aantal bezoekers zou ons dagrecord van meer dan 55.000 bezoekers niet sneuvelen”, weet Katrien Geysen zeker. “Onze restaurant­s, kappers en nagelstudi­o blijven immers nog gesloten. En zolang je maar alleen mag winkelen, zullen ‘toeristen’ uit Limburg en West-Vlaanderen niet gauw naar Wijnegem afzakken. Toch houden we genoeg mensen achter de hand om ons legioen begeleider­s indien nodig verder te versterken. Daarnaast voorzien ook de winkels die op zich al groter dan 400 vierkante meter zijn, zelf in extra toegangsco­ntrole aan hun inkom.”

Vanaf dinsdag zijn alle winkels opnieuw open volgens de uniforme openingsur­en: van 10 tot 20u en vrijdag tot 21u. Hiermee hoopt het management de spreiding van bezoekers te stimuleren.

 ?? FOTO JAA ?? Manager Katrien Geysen
FOTO JAA Manager Katrien Geysen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium