Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was toen geen verrassing”

-

Vijfendert­ig jaar lang mocht Marc Schaessens zich een van de laatste leiders van Beerschot noemen. Het is iets waarmee je als exvoetball­er aan de toog van Antwerpse cafés kan uitpakken. Alleen heeft Schaessens dat nooit gedaan. Zijn verklaring is best opvallend.

“Hebben wij eerste gestaan? Ik kan het mij niet herinneren”, lacht Schaessens als we hem confronter­en met het historisch­e feit. “Ach, het was toen niet zo uitzonderl­ijk. We hadden een goede ploeg met veel ervaring. Die eerste plaats was geen verrassing. Om dat niveau een heel jaar lang aan te houden, waren we echter niet goed genoeg.” Nog straffer: Schaessens was in het seizoen 1985-1986 nog maar 17 jaar. Jonge voetballer­s waren zo’n dertig jaar geleden duidelijk nog wat nuchterder.

“In die tijd was het niet evident om als jonge kerel een plaats te krijgen in de eerste ploeg”, herinnert Schaessens zich. “Je moest een aantal stappen zetten voor je aanvaard werd. Ik heb nog schoenen van andere jongens moeten kuisen. En op training werd ik wel eens aangepakt door jongens als Talbut of Eikenboom. Aan de bal was ik sterk. Wilde ik dat iets te veel tonen, dan gooiden ze er een stevige tackle tussen. Ik keek op naar die jongens en had veel respect voor hen, maar af en toe kwam mijn jeugdige onbezonnen­heid naar boven (lacht). Op die manier werd je snel weer met de voetjes op de grond gezet.”

Schaessens herinnert zich uit de periode vooral een ploeg met veel spraakmake­nde spelers. “Vervoort heeft in dat jaar de basis gelegd voor zijn carrière bij de Rode Duivels. Op het einde van het seizoen werd hij beloond met een selectie voor het WK in Mexico. En dan had je nog Dirk Goossens, een flamboyant figuur. Op training was hij altijd te laat. Vijf minuten voor het begin kwam hij binnengere­den met zijn Porsche. Of beter gezegd: hij liet zich binnen rijden door Berreke. Dirk reed nooit zelf, ook al had Berreke geen rijbewijs. Op een dag sloeg de bareel op de Wilrijkse Plein weer dicht. Bam! Recht met de Porsche van Dirk op den bareel. “

“Ik moest als 17-jarige een aantal stappen zetten voor ik aanvaard werd.” Marc Schaessens Ex-Beerschot (1984-1989)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium