Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn beste seizoen ooit”

-

“Andere teams waren bezig met looplijnen en automatism­en. Bij ons werden er alleen matchkes gespeeld op training.” Wim Hofkens Ex-Beerschot (1985-1986)

Hij won titels met Anderlecht, Beveren en KV Mechelen, veroverde twee Europese bekers en kroonde zich twee keer tot bekerwinna­ar, toch blikt Wim Hofkens met de meeste nostalgie terug op zijn periode op het Kiel.

“Beerschot, dat was mijn beste jaar als voetballer. Als polyvalent­e speler werd ik bij andere clubs op verschille­nde posities uitgespeel­d. Bij Anderlecht noemde Frank Arnesen me de beste rechtsback van Europa, maar mijn beste positie was die van linksmidde­n, zoals bij Beerschot.”

Hofkens en Beerschot namen een vliegende start, al was het voor de Nederlande­r wel even wennen. “Tijdens de eerste thuismatch zat er slechts 1.500 man in de tribune, bij Anderlecht was ik het gewoon om voor 20.000 man te spelen. Na vijf speeldagen stonden we aan de leiding en volgden de fans. Iedere thuismatch zat er minstens 8.000 à 9.000 man in de tribunes.”

De thuiswedst­rijd tegen Standard staat na 35 jaar nog steeds in zijn geheugen gegrift. In de laatste 12 minuten boog Beerschot een 0-3-achterstan­d om in een 4-3 overwinnin­g. “Vandaag kom ik nog altijd mensen tegen die me over die wedstrijd aanspreken. Veel fans waren 20 minuten voor tijd al naar huis vertrokken, daar hebben ze nog spijt van. Nochtans hadden we een ploeg met veerkracht. Een beetje vergelijkb­aar met het Beerschot van vandaag.”

Hofkens ziet nog gelijkenis­sen. “Ook wij hadden een ploeg die wilde aanvallen en veel spelplezie­r uitstraald­e.” Al waren de trainingen van Aad Koudijzer allicht iets gezapiger dan die van Losada. “Andere teams waren bezig met looplijnen en automatism­en. Bij ons werden er alleen matchkes gespeeld. Vijf keer anderhalf uur per week. Afwerkvorm­en, die waren er bijna nooit. Toch klopte het plaatje. Zeker tegen voetballen­de ploegen deden we het goed. Twee zeges tegen Standard, drie op vier tegen Anderlecht, ... . ”

Na één jaar zat het avontuur van Hofkens op het Kiel erop. Beerschot werd ingeruild voor KV Mechelen, een keuze waar hij vandaag nog spijt van heeft. “Moest ik het kunnen overdoen, dan was ik gebleven. Dat heeft niets met KV te maken, maar alles met Aad de Mos. Er was geen klik. Nog eens: Beerschot was het beste jaar uit mijn carrière.”

En zeggen dat Hofkens bijna voor Antwerp had gekozen. “Ik had op één avond gesprekken met Beerschot én Antwerp. In twee verschille­nde hotels langs de Antwerpse ring. Eerst zat ik met Beerschot rond tafel, een uurtje later in het hotel ernaast met Antwerp. In eerste instantie koos ik voor Antwerp en Arie Haan, met wie ik een goed contact had. Om half één ‘s nachts belde Wauters: ik was te blessurege- voelig. ‘s Ochtends kregen we Paul Nagels aan de lijn. Hij zat nog in bad, maar sprong meteen in zijn kleren om in Anderlecht de transfer af te ronden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium