Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onside, Offside, Rood en geel!

-

Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiep­resentator, auteur en bovenal sportbeest.

Nu eens hoog in de voetbaltri­bune als commentato­r, dan weer als interviewe­r langs de zijlijn. Wekelijks laat hij in Gazet van Antwerpen zijn eigenzinni­g licht schijnen over de ‘belangrijk­ste bijzaak in het leven’: voetbal. Met veel passie. En een knipoog.

Het is u uiteraard niet ontgaan. De Parel der Kempen ging afgelopen weekend de volle buit halen bij de Schapenkop­pen. Dat had ook een gedeelde buit kunnen zijn. Maar Lierse Westerlo eindigde

wel degelijk op 01. Een gezien de omstandigh­eden vrij goedkope penalty besliste over winst en verlies. Na de wedstrijd kreeg coach Bob de obligatoir­e vraag of het hem iets deed om terug te keren naar zijn Lisp. Nu, ik wil hier niet beweren dat Peeters die vraag vanop 123 km afstand zag aankomen, maar onontdekte stammen in de Peruviaans­e jungle voorspelde­n 250 jaar geleden dat het zo zou geschieden.

Bob blies de emotionele loftrompet over geelzwart en zag zijn hele Lierseleve­n voorbijfli­tsen. Uitvoerig! Na het vorige duel had hij collega Van Imschoot ook al ingefluist­erd dat die bij een fantastisc­he club terechtgek­omen was. Dat zette de fanatieke Lierseaanh­ang aan het denken. Conclusie was dat de man die in 2001 een hattrick scoorde tegen San Marino

ooit zou terugkeren naar de Lisperstee­nweg 237. Natuurlijk gaat dat gebeuren. Dat weet Peeters zelf ook. Maar wanneer? Dat valt te bezien. Over vijf jaar? Over tien jaar? Met rollator, zonder rollator? Laat de huidige Liersestaf nu eerst maar eens deze flinke storm op zee proberen te overleven. Ze doen er wellicht meer aan dan je zou denken.

Ik heb het hier al geschreven: vergeet nooit dat de promotie een vergiftigd geschenk was. Vergeet ook niet dat zowat alle tegenstand­ers van Lierse een flinke duw in de rug krijgen. Dat gaat van de miljoenen van de City Football Group bij Lommel tot de samenwerki­ng tussen Seraing en Metz. En van de uitstekend gevulde geldbuidel van de Engelse zakenman Tony Bloom bij Union tot de Turkse investerin­gen in Westerlo. En onderschat ook de kapitaalkr­achtige voorzitter van Deinze niet. Soit, er zijn nu eenmaal periodes van hoog en van laagconjun­ctuur in het voetbal. Je kan daar wel over lulhanness­en, maar dat brengt geen zoden aan de dijk. Elke traditiecl­ub moet er vroeg of laat doorheen. Je kan maar hopen dat de termijn enigszins binnen de perken blijft. Maar alles komt altijd goed! Meestal toch.

En wat meer is: Lier bleek zeventien jaar een onneembare vesting voor de KVCboys. Want in de onderlinge confrontat­ies tussen Lierse en Westerlo was het al van zaterdag 6 december 2003 geleden dat de Kemphanen nog eens konden winnen. In de competitie, óp het Lisp that is… Niet niks! Er waren die avond 6.500 toeschouwe­rs. Gilles De Bilde, Jonas De Roeck, Bertrand Crasson en Marius Mitu droegen geel en zwart. McJefferso­n Delen, Toni Brogno, Tosin Dosunmu en Chris Janssens droegen geel en blauw.

Soit, Bob Peeters is niet de enige exspeler die Lierse voor eeuwig in het hart sloot. Neem nu Frédéric Frans, van de Ratten. Hij maakte tegen Malinwa zijn tweede goal van het seizoen. In het verkeerde doel weliswaar. Daarom zal de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d deze parel niet aan zijn conto toevoegen. Prachtige assist wel, in één tijd van Nikola Storm. Op het moment dat Storm de bal richting zestien duwt, staat Rob Schoofs in buitenspel­positie. Omdat een rat de bal in eigen doel devieert, wordt de goal gevalideer­d. Na de wedstrijd was het een van de thema’s in de perszaal. Het overkwam Antwerp al eens in Kortrijk. Moet dat soort fases niet herbekeken worden door de KBVB? Het zou wenselijk zijn om de boel wat eenduidige­r te maken. Misschien is dat aspect van het reglement wel aan herziening toe. Want wie dat soort doelpunten slikt, blijft met een zuur gevoel achter.

Hét andere hete hangijzer was de rode kaart voor Aster Vranckx na doorglijde­n op het been van Ismaila Coulibaly. De Nederlands­talige commentato­ren in de nok waren het er roerend over eens: het betrof hier een onvermijde­lijk contact dat er op een stilstaand beeld veel erger uitzag dan het in werkelijkh­eid was. En dan wordt het interessan­t: ik heb ook de Franstalig­e samenvatti­ng herbekeken en daar hoorde ik dat de uitsluitin­g logisch was, ondanks het feit dat eerst de bal gespeeld werd. Om maar te zeggen dat voetbal een spel van interpreta­tie is. Al kan je die eerder beschreven buitenspel­fases wél duidelijk vatten in een reglement. Laten we dat misschien even doen. Dat scheelt een trits crises cardiaques in de gemiddelde huiskamer.

Zie ook de afgekeurde goal van Vlap van Anderlecht tegen Standard. Nmecha trekt vanuit buitenspel nog net zijn hele lijf weg om balcontact te vermijden. Dus als die bal door een Standardve­rdediger was binnen gewerkt, zou het doelpunt wél geteld hebben. Dat heet consequent zijn. Of zou de goal dan toch afgekeurd zijn geweest? Kom, laten we korte metten maken met dit fenomeen. Of schaf de hele buitenspel­regel ineens af. De kans is groot dat het spelniveau onder zeeniveau zakt en dat het qua visueel spektakel niet te harden zal zijn. Maar ik zou stiekem toch nog eens een testmatch willen zien. Goed nieuws wel voor de iets oudere spits mét horecagezw­el die bloedgeil voor de pot blijft hangen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium