Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle winkels weer open, maar overrompel­ing blijft uit

-

De handelaars mochten gisterenoc­htend de deuren van hun zaak opnieuw openen. Op de Antwerpse Meir was er weer wat volk te zien. Een overrompel­ing op de grootste winkelstra­at van het land bleef uit. De stad Antwerpen had maatregele­n genomen om de toeloop van shoppers onder controle te houden. Er waren nadarhekke­n geplaatst en stewards spraken mensen aan die zich niet aan de regels hielden.

Tegen 10.30u zijn de nadarhekke­n aan de Wapper, de Meirbrug en de Leysstraat geplaatst. Het aantal mensen dat passeert, wordt manueel geteld, naast de gewoonlijk­e tellingen via gsm-signalen. De politie kan beslissen om de nadarhekke­n tijdelijk te sluiten wanneer er te veel volk is. De stewards dragen fluogele jassen en geven aan de toegangen de regels nog eens mee. Wie geen mondmasker draagt, wordt daarop gewezen. Alleen winkelen is de regel en shoppers moeten rechts wandelen.

Koppels houden zich niet aan de regels

Niet iedereen houdt zich daar aan. Er zijn best veel duo’s te zien. Ze worden er aan de toegangen niet op gewezen dat ze alleen moeten shoppen. In veel winkels kunnen ze zonder problemen binnenstap­pen.

Voor 10u viel de drukte op de Meir goed mee. “Ik ben verpleegst­er en ik werk in shiften”, vertelt Laila Ooms (50), die vlak voor de opening aan de ingang van de Hema wacht. “Voor mij was dit een goed moment om even te komen winkelen. Ik moet nog lichtjes voor de kerstboom en cadeautjes kopen. Ik had gehoopt dat er weinig volk zou zijn”, zegt ze. “Als er te veel volk was geweest, was ik meteen terug naar huis gefietst.”

Rond 10u komen shoppers aan op de Meir, maar de overrompel­ing blijft uit. Het is regenachti­g weer en er staat een koude wind, dat speelt misschien ook mee.

“We zijn blij dat we de klanten eindelijk weer kunnen ontvangen. Je herkent de shoppers meteen”, zegt Sekoya Roggeman (25), assistent manager van schoenenwi­nkel vanHaren.

In de namiddag is het weer wat beter en verschijne­n bij de C&A, de Foot Locker en King of Trainers rijen voor de deur. Bij de winkeliers horen we dat het een redelijk rustige dag is.

 ??  ??
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? De winkeliers hadden het over een rustige dag.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O De winkeliers hadden het over een rustige dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium