Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koelbloedi­g vaccineren

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

De vraag van één miljoen is op dit moment hoe snel de farmabedri­jven de vaccins zullen geproducee­rd krijgen. Daar is in de afgelopen dagen verrassend weinig over gecommunic­eerd of gespeculee­rd. Terwijl dat tempo zal bepalen hoe ons leven er zal uitzien in de komende maanden, of we een min of meer normale zomer gaan hebben en of ook de mensen in de zwaarst getroffen sectoren – van nachtclubs tot cruises – weer aan de slag zullen kunnen.

CNN meldt dat Pfizer en Moderna samen van december tot maart zo’n 150 miljoen vaccins zouden kunnen leveren op de Amerikaans­e markt. Dat cijfer doet dromen. Met een tiende daarvan zouden we in ons land al zowat uit de problemen zijn. Volgens bronnen bij de Amerikaans­e overheid zou tegen eind juni iedereen die dat wil gevaccinee­rd kunnen zijn. Zo’n 40% van de Amerikanen geeft aan weigeracht­ig te staan tegenover een vaccinatie, maar met de overblijve­nde 60% kom je al behoorlijk in de buurt van groepsimmu­niteit.

Het zijn de eerste, prille prognoses over hoe het zou kunnen gaan, nog zonder garanties of spijkerhar­de bevestigin­gen, maar het is een begin. We mogen hopen dat Europa niet achterblij­ft op de Verenigde Staten. Duitsland is al dozijnen hangars aan het inrichten waar mensen met duizend per dag kunnen worden ingeënt. Nederland zegt klaar te zijn om met de nooit geziene logistieke operatie te starten vanaf 4 januari, gesteld dat de vaccins tegen dan door het Europees Geneesmidd­elenbureau zijn goedgekeur­d.

En wij? Als wij ook nog intekenen op de vaccins van Moderna, zitten we aan meer dan twintig miljoen bestelde vaccins voor de Belgische markt. Dat is meer dan genoeg, rekening houdend met dubbele dosissen. Over timing en distributi­e is bij ons nog niet veel gezegd. Er is wel de weddenscha­p van Frank Vandenbrou­cke dat het met de logistiek perfect in orde zal komen ondanks de lichte achterstan­d die we nu hebben op Duitsland en Nederland. Daar moeten we dan maar op vertrouwen. Over één zaak heeft Vandenbrou­cke geen zeggenscha­p: de koelbloedi­gheid van de politieke partijen. De feestdagen worden een eerste test: gaan sommigen (zoals de MR) dag na dag blijven zeuren over mogelijke versoepeli­ngen of kan het beslissing­sproces ordentelij­k gebeuren en zonder politieke spelletjes? In de maanden daarna zal het alleen maar ingewikkel­der worden, naarmate meer mensen, eerst uit de meest kwetsbare groepen, beschermd zullen zijn tegen Covid-19. Als we ook dan een politiek opbod krijgen over de exitstrate­gie – of over elk verkeerd woord van een minister – dan gaan we nog toestanden meemaken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium