Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit gezin hoort thuis in Broechem”

School, sport- en jeugdveren­iging zetten actie op voor afgewezen asielzoeke­rs

- MAAIKE FLOOR

Sinds Astride Pemba en haar vijf zonen een negatieve beslissing voor hun asielaanvr­aag hebben gekregen, zijn bevriende ouders van school, voetbal en de Chiro in Broechem (Ranst) in actie geschoten om hen te helpen. “De jongens zijn goed geïntegree­rd, ze verdienen het om hier te blijven.”

Astride Pemba en haar vijf zonen wonen ondertusse­n 3,5 jaar in het asielcentr­um van Broechem (Ranst). Over haar vlucht uit Congo, via Angola, wil ze niet te veel kwijt. “Ik was daar niet veilig, ik kon daar niet blijven.” In die 3,5 jaar heeft ze inburgerin­gslessen en lessen Nederlands gevolgd en ze hoopt nog een opleiding te kunnen volgen om in de zorg te werken. De oudste zoon, Daniël, begint binnenkort aan zijn examens in het vierde middelbaar en is hulptraine­r bij KFC Broechem. De andere zonen zijn ook actief bij de voetbalclu­b of de Chiro. “Mijn dochters zitten op dezelfde school als de jongens, De Springplan­k in Broechem, en voor hen en voor veel andere kinderen was het een grote schok toen ze hoorden dat hun vriendjes terug naar Congo moeten”, vertelt Kirby Van den Brande. “Een jaar geleden werd de 9-jarige Daniël vermoord teruggevon­den in het asielcentr­um van Broechem, hij zat ook op dezelfde school. Dat was loodzwaar om uit te leggen aan de kinderen. Maar dit is ook moeilijk. Messi, Levi, Nathanael, en El-Elyon hebben veel vrienden op school en worden vaak uitgenodig­d voor verjaardag­sfeestjes. De kinderen vinden het onbegrijpe­lijk dat zij naar een land worden gestuurd dat ze niet kennen. En dan nog tijdens deze bizarre coronapand­emie, waarin reizen sterk wordt afgeraden. In deze tijd drukken de beleidsmak­ers ons op het hart om goed voor elkaar te zorgen, dan komt het heel cynisch over dat deze mensen zo snel mogelijk het land zouden moeten verlaten.”

Brieven

Ook voor de schooldire­ctie van De Springplan­k kwam het nieuws onverwacht. “De kinderen zijn helemaal geïntegree­rd en doen het goed op school. We hopen dat ze hier kunnen blijven. Ze voelen zich hier goed en het zou heel spijtig zijn als hun leven hier abrupt afgebroken zou worden”, zegt directeur Tine Schoenmaek­ers. “Bij heel wat kinderen zijn traantjes gevloeid, de impact van dit nieuws is voor hen niet te verwaarloz­en. Veel leerlingen en ook leerkracht­en hebben al een mooie brief geschreven om bij het dossier voor de regularisa­tieaanvraa­g te voegen. Dit gezin hoort thuis in Broechem. De jongens verdienen het om hier te blijven.”

Ook Kevin Helsen van KFC Broechem zou het verschrikk­elijk vinden als het gezin terug naar Congo moet. “De drie oudste jongens zijn onderdeel van de club en als we kunnen altijd op Daniël rekenen als jeugdtrain­er. Je merkt ook aan de reactie op school en bij de Chiro dat iedereen deze mensen een warm hart toedraagt. Iedereen is al getuigenis­sen aan het schrijven en we hopen via www.houzehier.be ook wat geld in te zamelen om de kosten te dekken voor een appartemen­tje en voor de juridische procedure. ”

Advocate Suzanne Van Rossem bevestigt dat ze in naam van de kinderen een regularisa­tieaanvraa­g zal doen. “Er zijn buitengewo­ne omstandigh­eden waardoor het moeilijk is om terug te keren naar het land van herkomst. De kinderen zijn hier na 3,5 jaar lokaal verankerd, ze zijn helemaal ingeburger­d en ook Astride heeft heel wat opleidinge­n gedaan en droomt van een job in de zorg, wat heel waardevol zou zijn voor de samenlevin­g.” Het gezin zelf is heel blij met de solidarite­itsacties. “Ik was eerst heel triest, maar het geeft me een warm gevoel dat zo veel mensen ons willen helpen”, zegt de oudste zoon Daniël (17). “Mijn examens beginnen binnenkort. Ik wil graag mijn school afmaken.”

Beroep

Volgens de Dienst Vreemdelin­genzaken is het door de beroepspro­cedures die het gezin zelf heeft ingesteld dat de procedure al meer dan drie jaar duurt. Corona heeft ook geen invloed op de procedures voor terugkeer naar landen van herkomst, die gaan gewoon door. Staatssecr­etaris Sammy Mahdi geeft geen commentaar op individuel­e dossiers. “Regularisa­tieaanvrag­en worden geval per geval bekeken”, klinkt het op zijn kabinet.

Kirby Van den Brande Bevriende moeder “In deze tijd drukken de beleidsmak­ers ons op het hart om goed voor elkaar te zorgen. Dan komt het heel cynisch over dat deze mensen zo snel mogelijk het land moeten verlaten.”

 ?? FOTO RR ?? Astride Pemba met haar vijf zonen: Daniël, Messi, Levi, Nathanael en El-Elyon. Het gezin moet terug naar Congo.
FOTO RR Astride Pemba met haar vijf zonen: Daniël, Messi, Levi, Nathanael en El-Elyon. Het gezin moet terug naar Congo.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium