Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Homofobe Europarlem­entariër op seksfeestj­e voor mannen

Vertrouwel­ing van Hongaars premier Victor Orban biedt meteen ontslag aan

- DIRK COOSEMANS

Jozsef Szajer

Hongaars Europarlem­entslid”

“Ik verontschu­ldig me tegenover mijn familie, mijn kiezers en mijn collega’s. Ik vraag hen om deze misstap te plaatsen tegenover dertig jaar toegewijd en hard werk.”

De 59-jarige Jozsef Szajer, vertrouwel­ing van de Hongaarse premier Victor Orban en boegbeeld van de Fidesz-partij die zich tegen LGBT-rechten kant, heeft zijn ontslag aangeboden als lid van het Europees Parlement. De man werd vrijdag door de politie in Brussel betrapt op een seksfeestj­e met andere mannen op de eerste verdieping van een appartemen­tsgebouw. Hij trachtte nog langs de regenpijp te ontkomen, maar dat mislukte. In zijn rugzakje vond de politie xtc.

De opmerkelij­ke feiten speelden zich vrijdagavo­nd af op de eerste verdieping van een appartemen­tsgebouw in de Steenstraa­t, een Brusselse buurt die bekend staat als ontmoeting­splaats voor homo’s. Buren hadden de politie gebeld wegens geluidsove­rlast. Ter plekke trof de patrouille wel twintig mannen aan. De meesten helemaal of half naakt. Enkelen heren hadden er ook seks. Omdat het feestje in strijd was met de coronamaat­regelen werden alle aanwezigen door de agenten geverbalis­eerd.

Toen de politie terug op straat stond, meldde een getuige dat één aanwezige ontkomen was. Hij was via de regenpijp naar beneden geklommen. De voorbijgan­ger duidde de man aan en de politie interpelle­erde hem. Zijn handen zaten onder het bloed, een kwetsuur ten gevolge van de scherpe randen van de regenpijp. Hij had geen papieren bij zich en de politie nam hem mee naar zijn woonplaats, waar hij een diplomatie­k paspoort kon voorleggen.

Het bleek te gaan om niemand minder dan Jozsef Szajer van de rechtse Fidesz-partij van de Hongaarse premier Victor Orban. Szajer was sinds 2002 vooraansta­and lid in het Europees Parlement namens Fidesz en een absolute intimus van Orban. Hij mag zich medeauteur noemen van de Hongaarse grondwet die in 2011 herschreve­n werd met de opkomst van Fidesz, en waarin het huwelijk gezien werd als iets tussen man en vrouw. Versta: niet tussen mannen of vrouwen onderling.

Szajer is al meer dan 30 jaar getrouwd met een vrouwelijk­e toprechter van het Grondwette­lijk Hof in Hongarije, en heeft met haar een dochter. Toch melden Hongaarse bronnen dat in zijn thuisland al langer het gerucht circuleerd­e dat Szajer zich seksueel aangetrokk­en voelde tot mannen. Opvallend, gezien de conservati­eve standpunte­n van Fidesz. Recent nog diende de meerderhei­dspartij een wetsvoorst­el in om niet-heterostel­len in Hongarije adoptie te ontzeggen.

Nog zo’n actiepunt van Fidesz: de strijd tegen drugsgebru­ik. Toch vond de Brusselse politie in de rugzak van Szajer een hoeveelhei­d xtc.

Drugstest

Szajer diende zondag, nog voor het verhaal uitlekte, zijn ontslag in als Europarlem­entslid. Dat ontslag werd als een donderslag bij heldere hemel ervaren door de Hongaarse media. Szajer zei toen: “De dagelijkse politiek is een emotionele last op mijn schouders.”

Gisteren stelde Szajer zijn mededeling bij. “Ik was inderdaad aanwezig op een privéfeest­je in Brussel. Ik heb er geen drugs gebruikt en heb de politie ook gevraagd om een drugstest te mogen ondergaan, maar ze gingen daar niet op in. De politie zegt dat ze een xtcpil vond in mijn rugzak. Die pil is niet van mij, ik weet niet wie ze daar ingestoken heeft.”

“Ik excuseer me voor het niet naleven van de coronamaat­regelen. Dat was onverantwo­ordelijk. Ik zal de boete betalen desgevraag­d. Met mijn ontslag zondag trek ik de politieke en persoonlij­ke conclusies voor deze misstap”.

Geen woord over het feit dat het om een seksfeestj­e ging. Maar wel: “Ik verontschu­ldig me tegenover mijn familie, mijn kiezers en mijn collega’s. Ik vraag hen om deze misstap te plaatsen tegenover dertig jaar toegewijd en hard werk. Ik ben de enige verantwoor­delijke voor wat gebeurd is.”

Bij de geverbalis­eerden bevonden zich ook D.O. en P.B., twee diplomaten. Zij beriepen zich op hun diplomatie­ke onschendba­arheid. Onder de aanwezigen was er volgens onze informatie ook een spoedarts.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Jozsef Szajer is een boegbeeld van de Hongaars Fidesz-partij, die zich tegen LGBT-rechten kant.
FOTO ISOPIX Jozsef Szajer is een boegbeeld van de Hongaars Fidesz-partij, die zich tegen LGBT-rechten kant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium