Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Partijen krijgen in 2021 weer meer geld

Indexering en toelagen kosten staatskas 822.000 euro extra

- HANNES CATTEBEKE (agy)

De partijdota­ties zullen volgend jaar gewoon worden geïndexeer­d. Gevolg: voor 2021 moet in totaal 822.000 euro extra worden ingeschrev­en in de begroting. N-VA diende bij de begrotings­bespreking­en een amendement in om de jaarlijkse indexering stop te zetten. De andere partijen volgden niet. Zij willen liever de wet wijzigen, maar de gesprekken daarover slabakken al jaren.

De partijdota­ties liggen al jaren onder vuur. Vooral het feit dat de grote partijen hun dotaties niet opgesoupee­rd krijgen en ze daarom in vastgoed beleggen, steekt de ogen uit. Vorig jaar spraken de partijen nog af om 650.000 euro, ongeveer de waarde van de indexering van de dotaties, niet uit te keren. Daarbij hoorde ook de afspraak dat er in 2020 werk zou worden gemaakt van een nieuwe wet. Maar nu de begrotings­bespreking­en voor volgend jaar aan de gang zijn, blijkt dat er opnieuw niets is gebeurd.

“Ik heb daarom in de commissie voorgestel­d om de niet-indexering als amendement in te dienen”, zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt. “Dat had voor 2021 een besparing van 634.000 euro kunnen opleveren. Als ook de fractietoe­lages dezelfde zouden blijven als dit jaar, zou daarmee nog eens 188.000 euro kunnen worden uitgespaar­d.”

De andere partijen volgden N-VA echter niet. “We hadden afgesproke­n dat we tot een consensus zouden komen over een nieuwe wet binnen de werkgroep politieke partijen”, zegt Groen-Kamerlid Dieter Van Besien. “N-VA stelt geen indexspron­g voor, maar wel de volledige schrapping van de indexering. Voor ons zou dat bijvoorbee­ld betekenen dat we tijdens deze legislatuu­r mensen moeten afdanken.”

Grote spaarpot

Ook andere partijen van de meerderhei­d hebben elk hun reden om de indexering te behouden. “Ik ben op zich niet tegen een nieuwe indexspron­g. We zullen de komende jaren nog veel moeten besparen. Maar N-VA heeft gemakkelij­k praten. Zij heeft de voorbije jaren een grote spaarpot kunnen aanleggen”, zegt Christian Leysen (Open Vld). Hij vindt het ook geen goed idee om via een amendement een wijziging door te voeren. “De kans is groot dat er dan een partij naar de rechtbank trekt en daar gelijk haalt, zoals Défi en PVDA in het verleden al deden.”

N-VA volgt daarin. “Wij staan open voor elke discussie”, zegt Van der Donckt. “Maar dan moeten die gesprekken wel plaatsvind­en. Door ze onder te brengen in een werkgroep met tal van andere voorstelle­n, schuift men ze gewoon weer op de lange baan.”

“Het grote probleem voor deze discussie is dat de traditione­le partijen het slecht gedaan hebben bij de laatste verkiezing­en”, zegt professor Bart Maddens (KU Leuven), die de overheidsd­otaties nauwgezet bijhoudt. “Zij hebben dus moeten inleveren, terwijl ze veel vaste kosten hebben.”

Beknibbele­n

“Ik heb nooit het woord ‘electrosho­ck’ gebruikt”, zei minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) gisteren in de Kamercommi­ssie Gezondheid. De minister kreeg kritiek omdat hij in had gezegd dat het winkelen op zich “geen groot risico” is, maar dat een “schokeffec­t” gerealisee­rd moest worden. “Ik heb meermaals gezegd dat de reden voor de sluiting voor de niet-essentiële winkels de beperking van het aantal verplaatsi­ngen was. En we hebben heel snel strenge maatregele­n willen nemen”, zei Vandenbrou­cke. “Ik heb ook niet gezegd dat er geen wetenschap­pelijke basis was. De visie van Celeval was strenger dan wat we besloten.” Daar voegde hij nog aan toe: “Als men de nadruk wil leggen op communicat­ie, dan moet men niet luisteren naar wat ik niet heb gezegd, maar wel naar wat ik wel heb gezegd.”

De dotaties niet indexeren zou voor CD&V, Open Vld en sp.a betekenen dat ze nog meer moeten beknibbele­n op gebouwen en personeel. CD&V is momenteel op zoek naar een hoofdkwart­ier dat meer op maat is van het huidige aantal medewerker­s. Sp.a neemt dan weer binnenkort haar intrek in het gebouw van PS. Ook Groen en Ecolo gaan samenhokke­n. voor zijn rol in een verijdelde aanslag in 2018. Assadi zou die aanval als geheim agent mee gepland hebben. “De situatie van Djalali

Joe Biden

Terzake

Dit zijn de bedragen die de partijen vandaag krijgen. Daar is de indexering in 2021 dus nog niet bijgeteld. verergert doordat België moeilijk doet over Assadi”, was de boodschap van de Iraanse autoriteit­en. Iran probeert wel vaker zulke deals op poten te zetten.

Minister van Buitenland­se Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft er intussen al verschille­nde bemiddelin­gspogingen opzitten.

Iran is al volledig geïsoleerd op het internatio­nale toneel, dus op dat vlak heeft het land weinig te verliezen. Wel komt Joe Biden binnenkort aan de macht in de Verenigde Staten. Amnesty Internatio­nal heeft het dossier intussen tot bij hem en zijn team gekregen. Als Biden de Irandeal nieuw leven in wil blazen, dan is de doodstraf van Djalali een verkeerd signaal.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium