Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VUB-prof Djalali in Iran overgebrac­ht naar executiepl­aats

-

Ahmadreza Djalali, de IraansZwee­dse professor die aan de VUB doceerde, is overgebrac­ht naar de gevangenis waar het Iraanse regime zijn executies uitvoert. Het land laat doorscheme­ren dat een deal nog mogelijk is. Djalali in ruil voor hun diplomaat/spion die in Antwerpen terechtsta­at. Maar dan moet het wel snel gaan.

Dat Ahmadreza Djalali naar een gevangenis in Karaj is overgebrac­ht, baart grote zorgen. Het is daar dat de Iraanse autoriteit­en hun executies uitvoeren. De rechter die toezicht houdt op de doodstraf liet bovendien verstaan dat hij nog een laatste bezoek van zijn familie zou mogen ontvangen voor hij terechtges­teld wordt.

Alle alarmbelle­n gaan daarmee af bij Amnesty Internatio­nal en de VUB, waar de Iraans-Zweedse professor rampengene­eskunde gastdocent was. “Het is een kwestie van uren”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty Internatio­nal Vlaanderen. “Na meer dan 4,5 jaar in onzekerhei­d lijkt de situatie nu extreem snel de slechte kant uit te gaan. Zolang hij nog in leven is, is er nog iets mogelijk. Maar dan moet er wel massale druk komen van de EU en de Verenigde Staten.”

Djalali werd in 2016 opgepakt tijdens een werkbezoek aan Iran. Hij werd beschuldig­d van spionage en eind oktober 2017 ter dood veroordeel­d. Amnesty Internatio­nal noemt zijn proces “fundamente­el oneerlijk” en zegt dat hij tot bekentenis­sen werd gedwongen na psychische folteringe­n.

Geheim agent

Er is mogelijk nog één manier om een executie te vermijden. Iran liet aan de advocaat van Djalali verstaan dat ze uit zijn op een ruil met diplomaat Assadollah Assadi. Die staat in ons land terecht

 ?? FOTO JHP ?? Ahmadreza Djalali.
FOTO JHP Ahmadreza Djalali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium