Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Greenyard schikt listeriale­ugens met beurswaakh­ond voor 500.000 euro

- CHRISTOF WILLOCX

Groente- en fruitconce­rn Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver heeft met beurswaakh­ond FSMA een minnelijke schikking getroffen nadat het “onjuiste en misleidend­e informatie” had verspreid over een listeriabe­smetting ruim twee jaar geleden voor diepvriesg­roenten in Hongarije. De schikking bedraagt 500.000 euro.

Greenyard kondigde in juli 2018 aan dat het alle producten terugriep die de twee jaar voordien waren geproducee­rd in zijn fabriek in Baja, in Hongarije, wegens listeriabe­smetting. In een van de vriestunne­ls van de fabriek werd de “aanhoudend­e aanwezighe­id van Listeria monocytoge­nes” gevonden.

De listeriava­riant uit de fabriek werd gelinkt aan 47 ziektegeva­llen, van wie negen mensen overleden. Pas 10 dagen later

Volgens de FSMA maakte Greenyard zich schuldig aan “laattijdig­e verspreidi­ng van voorwetens­chap”. Het concern was op 3 juli 2018 op de hoogte van de link tussen de listeriava­riant en zijn Hongaarse fabriek. Maar het maakte die informatie pas tien dagen later openbaar.

Bovendien publiceerd­e Greenyard op 4 juli 2018 een persberich­t waarin het “een aantal elementen die wezen op de ernst van de situatie onjuist en misleidend voorstelde”, aldus de FSMA, en dat kon een impact hebben op de koers van het aandeel. Marktmanip­ulatie, volgens de FSMA, want Greenyard “wist of had moeten weten dat die informatie onjuist en misleidend was”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium