Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bestelling duizend elektrisch­e bussen voor De Lijn uitgesteld

Tegen 2025 zouden alle bussen in stad emissievri­j moeten rijden

- PATRICK VAN DE PERRE

De bestelling van bijna duizend elektrisch­e bussen voor De Lijn is voorlopig in de koelkast gezet. Dat is slecht nieuws voor onder meer Antwerpen. In de stad zouden tegen 2025 alle bussen emissievri­j moeten zijn.

Vlaams parlements­lid Jos D’Haese (PVDA) vindt het pijnlijk dat er in dit dossier opnieuw kostbare tijd verloren gaat. “Tegen 2025 zouden alle bussen in de stadscentr­a emissievri­j moeten rijden. Dat gaat op deze manier niet lukken. Bovendien hebben onze Belgische busbouwers dringend nieuwe bestelling­en nodig hebben om de coronacris­is te overleven. Er staan honderden banen op het spel.”

In 2018 kondigde toenmalig minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan dat Vlaanderen in 2020 een bestelling van meer dan negenhonde­rd elektrisch­e bussen zou plaatsen. In september van dit jaar raakte bekend dat de aanbestedi­ng voor die bestelling stopgezet werd om “redenen van zowel technische, operatione­le, financiële als strategisc­he aard”.

Huidig Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zei in het Vlaams Parlement dat in november een nieuwe aanbestedi­ng opgestart zou worden. “Nu blijkt dat ook die deadline niet gehaald wordt en dat de procedure verder vertraging oploopt”, weet D’Haese.

“Ook volgend jaar geen geld”

Volgens D’Haese is het duidelijk dat er ook volgend jaar geen geld vrijgemaak­t wordt voor de vernieuwin­g van de busvloot, zoals in het relancepla­n van De Lijn staat. “De relancemid­delen zouden bijkomende investerin­gen moeten zijn om de economie opnieuw zuurstof te geven. Maar we zien dat het geld gebruikt wordt voor lopende contracten die normaal gewoon uit de begroting zouden worden betaald.”

De nieuwe vertraging en het ontbreken

Jos D’Haese

Vlaams Parlements­lid (PVDA)

“Niet alleen voor het milieu zou deze bestelling uitstekend zijn, ook voor de bussenbouw­ers die het nu al moeilijk hebben deze crisis te overleven.”

van extra middelen is volgens het Vlaams Parlements­lid een streep door de rekening voor het vergroenen van de busvloot. In Antwerpen en andere steden zouden immers vanaf 2025 uitsluiten­d emissievri­je bussen rijden. Dat is een datum die de minister en De Lijn zelf hebben vooropgest­eld.

“Hoe langer de bestelling van de nieuwe elektrisch­e bussen wordt uitgesteld, hoe moeilijker het wordt om de deadline te halen. Verder zou een grote bestelling van De Lijn een opsteker zijn voor de fabrikante­n van bussen. Ook particulie­re bedrijven bestellen nog nauwelijks bussen in deze periode. Een order van De Lijn zou perspectie­f kunnen bieden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De bestelling van bijna duizend nieuwe bussen is uitgesteld. Dat betekent ook voor Antwerpen slecht nieuws.
FOTO JORIS HERREGODS De bestelling van bijna duizend nieuwe bussen is uitgesteld. Dat betekent ook voor Antwerpen slecht nieuws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium