Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cohousingp­roject Chapel krijgt eigen koffiebar én zwembad

Plek voor 25 wooneenhed­en en drie gemeenscha­ppelijke tuinen, “interesse is enorm”, zegt projectont­wikkelaar

- REBECCA VAN REMOORTERE

Van aan het voormalige klooster in de Kerkstraat in Antwerpen Noord tot aan de Helmstraat en de Kistemaeck­ersstraat in Borgerhout moet in 2023 een grootschal­ig cohousingp­roject staan van ontwikkela­ar Heem. Er komen 25 wooneenhed­en, een buitenzwem­bad op het dak, een publieke koffiebar en drie gemeenscha­ppelijke tuinen. Het grote publiek leerde de site de voorbije twee zomers kennen door de tijdelijke zomerbar Bar Chapel.

De plannen voor cohousing Chapel zijn klaar en de bouwaanvra­ag is ingediend. Het project is er nu al een van lange adem. “Als je in het midden van de stad een woonprojec­t wil realiseren, kijken er veel ogen mee”, zegt Joeri Bal van projectont­wikkelaar Heem, dat zich specialise­ert in cohousing.

Joeri staat naast de lege bar van wat we de voorbije twee zomers leerden kennen als Bar Chapel. Ook deze zomer mag Bar Chapel nog voor een allerlaats­te keer terugkeren. Waar de bar en het oude altaar staan, komen triplexwon­ingen. We zijn binnengeko­men langs de poort in de Kerkstraat, dat wordt meteen een van de twee hoofdingan­gen van het woonprojec­t. Onder de glazen koepel aan de inkom komt een grote wintertuin voor de bewoners en wat nu de villa heet achteraan, worden ook woonunits.

Het meest tot de verbeeldin­g sprekende aan heel de site is waarschijn­lijk de voormalige kloostertu­in. “Die blijft voor het grootste deel behouden, we laten ook zo veel mogelijk van de oorspronke­lijke, prachtige bomen staan. De kloostertu­in wordt een van de gemeenscha­ppelijke tuinen van de bewoners met een buitenkeuk­en. De kloostermu­ur wordt in ere hersteld met nissen die verwijzen naar het klooster.”

Er komen in totaal 25 woonunits met één, twee, drie of vier slaapkamer­s. De oppervlakt­e varieert van 63 tot 168 vierkante meter. “Elke unit heeft een eigen tuin of terras, want hoewel het een cohousing is waar de inwoners veel dingen delen, heeft iedereen toch zijn eigen plek met voldoende privacy nodig. Inwoners van een cohousing hoeven daarom niet de allerbeste vrienden te zijn en elkaars deur plat te lopen. Het is belangrijk dat ze met elkaar omgaan als goede buren met een engagement voor het woonprojec­t.”

Via de kloostertu­in kronkelt het woonprojec­t verder richting Kistemaeck­ersstraat. Daar ligt de tweede ingang van het woonprojec­t en komen een fietsensta­lling en een ondergrond­se parking van twee verdieping­en. “Maar we zetten vooral in op elektrisch­e deelwagens.” Daarachter stoten de bewoners op hun eigen stadsbos. “Dat stuk krijgt echt de uitstralin­g van een bos. Je woont daar helemaal in het groen op de grens tussen Antwerpen Noord en Borgerhout.”

Langs de kant van de Kistemaeck­ersstraat richting de Helmstraat komen vooral gezinswoni­ngen met meerdere slaapkamer­s. Boven die woningen maakt Heem zes studio’s voor mensen met een lichte mentale of fysieke beperking, die begeleid zelfstandi­g wonen. Heem werkt daarvoor samen met Oak Tree Projects en Ondo. Achter die woningen ligt de derde gemeenscha­ppelijke tuin, opnieuw met buitenkeuk­en.

De inwoners van cohousing Chapel delen niet alleen de drie gemeenscha­ppelijke tuinen en de wintertuin binnen, ze kunnen ook gebruikmak­en van hun eigen buitenzwem­bad. “Dat komt op het dak te liggen van de poort aan de ingang van de Kistemaeck­ersstraat. Aan het zwembad komt nog een sauna. Een zwembad lijkt een groot luxeproduc­t, maar toch implemente­ren we het altijd in onze cohousingp­rojecten. Als je de kost van een zwembad of zwemvijver deelt, wordt dat plots heel schappelij­k. Een zwembad is ook een plek waar de bewoners elkaar spontaan en ongedwonge­n kunnen ontmoeten. En je geraakt er uiteraard van in vakantiest­emming.”

Aan het zwembad ligt ook een buurthuis dat bewoners kunnen gebruiken als polyvalent­e ruimte. Hier kunnen activiteit­en plaatsvind­en die voor de hele buurt toegankeli­jk zijn. Op die manier kunnen de buren ook meeprofite­ren van het woonprojec­t.

Ook nog daar bouwt Heem een nieuw groot kantoorgeb­ouw. In dat gebouw komen een sociale organisati­e en een architecte­nbureau te zitten. Ook de kantoren van Heem zelf verplaatse­n naar daar.

Enorme interesse

De bouwaavraa­g voor het project is ingediend. Heem verwacht een goedkeurin­g in maart of april. “Op dat moment kunnen geïnteress­eerden ter plaatse komen kijken en vragen stellen. Zo’n tien dagen later volgt al een loting tussen de kandidaat-kopers. We merken nu al een enorme interesse, de vraag is groter dan het aanbod. We kiezen er bewust voor om niet onder gesloten omslag te werken om de prijzen niet de hoogte in te jagen. Er is nu al wel een groep van tien personen die al jaren op zoek is naar een plek om samen te wonen, zij hebben al een plaats gekregen”, aldus Joeri.

De prijzen voor de woningen in Chapel variëren van ongeveer 200.000 tot 460.000 euro. De werken zouden volgend jaar na het bouwverlof in de zomer van start moeten gaan. “In de zomer van 2023 hopen we ons openingsfe­est te geven.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Joeri Bal van projectont­wikkelaar Heem.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Joeri Bal van projectont­wikkelaar Heem.
 ?? FOTO HEEM ?? Op het dak komt een gemeenscha­ppelijk zwembad. “Ideaal voor de bewoners om elkaar te leren kennen.”
FOTO HEEM Op het dak komt een gemeenscha­ppelijk zwembad. “Ideaal voor de bewoners om elkaar te leren kennen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium