Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat voor sommigen een stuk schroot is, is voor mij schoonheid”

Matthias heeft Pontiac uit 1955 én gebouwd bij General Motors Antwerpen in voortuin staan

-

Anderen zetten een tuinkabout­er in hun voortuin. Matthias De Decker uit Pulderbos koos voor een Pontiac uit 1955. De Amerikaans­e slee stond meer dan dertig jaar weg te rotten ergens in een wei. “Ik weet er eigenlijk bitter weinig over, alleen dat hij bij General Motors in Antwerpen werd gebouwd.”

Het is een raar zicht wanneer je over de Molenheide in Pulderbos rijdt: op de kiezels voor een huis staat sinds zondag het wrak van een Amerikaans­e slee. Het lijkt wel op een garage- of schuurvond­st, zoals je in het Amerikaans programma op Discovery Channel kan zien. En dat is het ook een beetje. Matthias De Decker kocht de auto vorig jaar een dag voor zijn huwelijk met een zotte kop bij een handelaar ergens in Limburg. “Ik hou van Amerikaans­e wagens. Maar deze vond ik bijzonder, omdat hij niet is ingevoerd maar hier bij General Motors in Antwerpen werd gebouwd. Dat staat zo op het chassisnum­mer.”

Voor Matthias is het een emotioneel stuk, omdat hij de kar daags voor zijn trouw kocht. “Mijn vrouw wist wel dat ik naar een oldtimer ging kijken, maar ze had niet verwacht dat ik met zo’n wrak ging thuiskomen. En toch vind ik ’m mooi. Voor iemand anders is deze wagen misschien oud ijzer, maar ik vind het een ‘schoon carrosseri­e’. Hij is nog gespoten in de originele kleur. Eigenlijk is alles nog origineel, alleen een stuk plaat vooraan is vervangen. De handelaar waar ik hem kocht wist er ook niets over te vertellen. Alleen dat hij ergens dertig of vijfendert­ig jaar in een wei had staan wegrotten. Dat zie je ook wel onderaan. Er zitten inschrijvi­ngsformuli­eren van de jaren zestig bij. Ook de originele motor steekt er nog in.”

Chasing Classic Cars

Matthias kan zelf aan auto’s sleutelen en had de bedoeling de Pontiac te restaurere­n en rijklaar te maken. “Maar ik heb mijn geld nu in de aankoop van een huis gestoken. We huurden hier iets verderop en wonen graag in Pulderbos, vandaar dat we nu de stap naar een eigen huis gezet hebben. Voorlopig berg ik mijn plannen om hem op te lappen dan maar op. Vandaar dat ik hier vooraan een kiezelpark­ing heb gemaakt om hem op te zetten. Dan is de garage weer leeg voor andere dingen. Ik heb ook al een Amerikaans­e brievenbus klaar staan en een vlag van Route 66 hangen. Die heb ik vroeger zelf gereden. In Amerika langs Route 66 zie je ook huizen waar zo’n oldtimer in de tuin staat. Ik ga er nog wat rotsblokke­n en een cactus naastzette­n.”

Matthias gaat de Pontiac nu nog wat aankleden met kerstlicht­jes. Als we binnen gluren, schrikken we toch even. De bodem is er half uit en op de bank liggen herfstblad­eren, omdat de voorruit ontbreekt. Of hij een idee heeft hoeveel de wagen waard is? “In deze staat? Ik schat enkele duizenden euro’s. Als je die helemaal restaureer­t, wordt dat natuurlijk wel meer. Het is eigenlijk jammer dat ik er zo weinig over weet. Nu hij vooraan staat, kan ik hem beter zien en kunnen passanten ook meegeniete­n. ’t Is eens iets anders.”

 ?? FOTO KMA ?? Matthias De Decker bij zijn Pontiac uit 1955, die gebouwd werd bij General Motors in Antwerpen.
FOTO KMA Matthias De Decker bij zijn Pontiac uit 1955, die gebouwd werd bij General Motors in Antwerpen.
 ?? FOTO KMA ?? Het plaatje waarop staat dat de auto bij General Motors in Antwerpen is gemaakt.
FOTO KMA Het plaatje waarop staat dat de auto bij General Motors in Antwerpen is gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium