Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitschakel­ing dreigt voor zwalpend Real

Liever voetbalste­r geworden

- (wico)

Alle macht aan de meisjes. Te beginnen met Stéphanie Frappart (36). Cristiano Ronaldo zal vanavond naar de Française moeten luisteren, want zij mag Juventus - Dinamo Kiev fluiten. Frappart wordt zo de allereerst­e vrouwelijk­e ref in de Champions League. “Ik denk dat ik al vaak genoeg heb laten zien dat ik over de kwaliteite­n beschik om op dit niveau te staan.”

Een één op negen in eigen land, en nu loopt het ook in de Champions League fout. Op zijn favoriete podium werkte recordwinn­aar Real Madrid zich in de problemen door een 2-0-nederlaag tegen Shakhtar Donetsk. Een eerste uitschakel­ing ooit in de groepsfase dreigt. “Nee, ik ga niet opstappen”, zond trainer Zinedine Zidane alvast een duidelijke boodschap de wereld in.

Weer was het een individuel­e fout die de zwanenzang van Real Madrid inleidde. Afgelopen weekend was het nog Thibaut Courtois die pijnlijk in de fout ging. Deze keer stond de Rode Duivel wel goed te keepen - hij had een prima parade in petto op

Ze meet amper 1m64 en toch mag je Stéphanie Frappart gerust een grande dame binnen het Franse scheidsrec­htersgilde noemen. Het ene na het andere record schreef ze de laatste jaren op haar naam. In 2014 werd ze de eerste vrouw ooit die in Frankrijk een profwedstr­ijd bij de mannen mocht leiden. In april 2019 werd ze de allereerst­e vrouwelijk­e ref in de Ligue 1. En in de zomer van 2019 volgde haar voorlopige hoogtepunt: de Europese Supercup een poging van Taison bij 0-0 maar waren het zijn ploegmaats die de deur achterin wagenwijd openzetten. Na een ongelukkig balcontact van Ferland Mendy keken ze bij Real naar elkaar bij het zien van die verloren bal in de eigen zestien - wie gaat dit nu eens oplossen? Shakhtaraa­nvaller Dentinho kreeg zo vrije baan om Thibaut Courtois van dichtbij te fusilleren.

Tien minuten voor tijd was het helemaal voorbij voor de Koninklijk­e. Solomon ging bij een counter met de bal aan de haal, dook de zestien in en gaf Courtois het nakijken met een hard schot in de korte hoek. Bij Real grepen ze zich naar de haren. Nochtans was

tussen Chelsea en Liverpool.

Haar absolute topjaar werd door de Internatio­nal Federation of Football History & Statistics bekroond met de prijs voor

Vrouwelijk­e Scheidsrec­hter van het Jaar.

Enkele dagen later werd ze in Frankrijk zelfs benoemd tot ridder in de Nationale Orde van Verdienste. Een grande dame dus.

En weten dat Frappart eigenlijk

het helemaal niet zo slecht begonnen voor de withemden in het stadion waar ze in 2018 nog de Champions League wonnen. Het zakte pas in elkaar na die ongelukkig­e 1-0.

Zo is Real Madrid weer een beetje meer afgegleden op de Europese ladder der grootheid. Na vier eindzeges in de Champions League tussen 2014 en 2018 zijn Los Galacticos de voorbije jaren niet verder geraakt dan de achtste finales. Nu dreigt een exit in de groepsfase, iets dat hen nog nooit overkomen is.

De druk op Zinedine Zidane, toch de trainer die Real aan drie eindzeges hielp, zal alleen nog maar toenemen. “Maar ik zal niet liever voetbalste­r wilde worden. In haar jongere jaren voetbalde ze voor AS Herblay, in Herblay-surSeine, net boven Parijs. Rond haar dertiende begon Frappart te lezen over de regels en de wetten van het edele balspel. Scheidsrec­hter worden leek haar wel wat. En dus begon de jonge Stéphanie al gauw jeugdwedst­rijden te fluiten. Op haar achttiende werd de combinatie spelen-fluiten te zwaar en moest ze de keuze maken: scheidsrec­hter of

opstappen”, was Zidane duidelijk na de match. Lukaku

Romelu Lukaku kroonde zich eens te meer tot de held voor Inter. Op het veld van Borussia Mönchengla­dbach sloeg hij twee keer toe. De Rode Duivel trof eerst raak met een schuiver met zijn mindere rechter en gaf daarna thuisdoelm­an Yann Sommer geen kans toen hij door Achraf Hakimi afgezonder­d werd voor doel. Lukaku hielp Inter zo aan een cruciale 2-3-zege.

In groep D ging Ajax onderuit op het veld van Liverpool (1-0) door een flater van doelman Andre Onana. Daardoor moeten de Amsterdamm­ers op de slotspeeld­ag thuis winnen van Atalanta om de achtste finales te halen. voetbalste­r worden.

“Op dat moment was het vrouwenvoe­tbal veel minder ontwikkeld dan vandaag. Ik had het idee dat ik het als scheidsrec­hter verder zou kunnen schoppen. Dat heeft me uiteindeli­jk overtuigd”, vertelde Frappart enkele jaren geleden aan het Franse tijdschrif­t

toen ze nog in de Franse afdelingen aan het werk

L’Express,

lagere was. Vanuit die lagere regionen timmerde ze aan de weg naar de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium