Gazet van Antwerpen Stad en Rand

700 leerlingen Sint-Ludgardis maken schoolomge­ving groener

- JAN AUMAN

De Sint-Ludgardiss­chool heeft haar reputatie van groenste school dinsdag alle eer aangedaan. In het speelbos, op de nieuwe personeels­parking en tal van andere plekken in de sowieso al erg natuurlijk­e omgeving van de openluchts­chool, werden nog tientallen bomen en honderden struiken bijgezet. Alle zevenhonde­rd kinderen hielpen mee planten.

is normaal de overheerse­nde kleur in Sint-Ludgardis, waar de kinderen allemaal een uniform dragen. Maar dinsdag mocht dat voor één keer in de kast blijven hangen. De leerlingen hadden stevige regenbeste­ndige kledij en laarzen aangetrokk­en want er moest fysieke arbeid verricht worden op aangeven van geengageer­de ouders en enkele profession­ele tuinmannen.

De grote plantdag was een gevolg van het winnen van de wedstrijd Klimaatkap­itaal, die de gemeente Schoten had uitgeschre­ven. “Ons project ‘de groenste school’ kreeg daarbij goede punten van zowel jury als publiek”, vertelt Nathalie Borremans, één van de groenste ouders. “Het leverde ons 20.000 euro op. Hiermee gaan we later dit schooljaar ook nog zonnepanel­en op de daken van onze gebouwen leggen en onze verwarming­sinstallat­ie ook energiezui­niger en goedkoper maken, zonder aan het principe van onze openluchtk­lassen te raken.”

“Vandaag zijn we met fase één gestart: het verder vergroenen van de schoolomge­ving. Hiermee maakten we ook dankbaar gebruik van de bomen die de gemeente Schoten ter beschikkin­g stelde ter compensati­e van de vele bomen en struiken die onlangs sneuvelden bij aanleg van de fietspaden langs de Botermelkb­aan, vlak bij onze school. Een mooi gebaar.”

Gwen Peeters

Trekkende en plantende ouder

Educatief luik

Sint-Ludgardis leek dinsdag wel één grote plantage want de zevenhonde­rd kinderen hadden allemaal hun eigen schopjes, kruiwagen en ander nuttig werkgerei meegebrach­t van thuis. Met vereende krachten werden door de oudste jongens en meisjes in de voormiddag eerst 52 inheemse hoogstamme­n en achthonder­d plantjes in de grond gestopt. De kleutertje­s maakten de klus ’s namiddags af door al dat vers plantgoed te begieten, al was dat gezien de weersomsta­ndigheden misschien niet echt nodig geweest.

“Maar onze ambities reiken verder dan het verfraaien van de schoolomge­ving. Het educatief luik is even belangrijk. We willen iedereen echt betrekken bij het vergroenen van Sint-Ludgardis”, vertelt Gwen Peeters, een andere trekkende - en plantende - ouder. “De kinderen gaan later zelf infobordje­s maken om bij de fruit- en andere bomen te zetten. Het is de bedoeling dat de juffen geregeld met hun klas naar de verspreide boomgaard komen kijken om over de natuur te leren.”

“Onze ambities reiken verder dan het verfraaien van de omgeving van de school. Het educatief luik is even belangrijk.”

Oakland vzw De ouders lieten zich adviseren door de kenners van tuinaanleg­bedrijf Hortidam uit Wijnegem en de vzw Oakland. Die laatste is het geesteskin­d van ondernemer Bruno Van Orshoven. “Ik ben zaakvoerde­r van Vidi-Square in Pulle, dat grote schermen en andere auDonkerbl­auw

diovisuele materialen verhuurt voor evenemente­n. Die activiteit ligt nu plat en dus kan ik me volop toeleggen op mijn andere passie: zoveel mogelijk inlandse eiken en andere traag groeiende bomen aangeplant zien te krijgen in onze eigen omgeving”, vertelt Van Orshoven.

“Ik kom hier in Sint-Ludgardis dus graag helpen met mijn grondboor en ander materieel. Fantastisc­h project van de ouderraad. Hier zullen de kinderen straks bijvoorbee­ld met eigen ogen zien dat een appel en een peer niet altijd zo gaaf zijn als de exemplaren die in de supermarkt liggen. Het is goed dat kinderen al op jonge leeftijd bewustzijn over onze natuur en planeet wordt bijgebrach­t.”

 ?? FOTO JAA ?? De planters van het tweede leerjaar met juf Ann en de initiatief­nemende ouders Gwen Peeters en Nathalie Borremans, die van Sint-Ludgardis de groenste school willen maken.
FOTO JAA De planters van het tweede leerjaar met juf Ann en de initiatief­nemende ouders Gwen Peeters en Nathalie Borremans, die van Sint-Ludgardis de groenste school willen maken.
 ?? FOTO JAA ?? Het was werken geblazen en groene vingers kwamen van pas.
FOTO JAA Het was werken geblazen en groene vingers kwamen van pas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium