Gazet van Antwerpen Stad en Rand

24 besmette bewoners ZNA Joostens naar ziekenhuiz­en om personeel te ontlasten

-

ZNA Joostens aan de Kapellei in Zoersel wordt getroffen door een corona-uitbraak. In samenspraa­k met de families werden 24 besmette patiënten verdeeld over vier ziekenhuiz­en in Antwerpen en Malle. In april was er ook al een uitbraak.

ZNA Joostens verblijven patienten met dementie. Om de zorg voor iedereen te vrijwaren, werden dinsdagmid­dag 24 covid-patiënten van ZNA Joostens in Zoersel verdeeld over vier ziekenhuiz­en. Door covid is een op de vijf zorgmedewe­rkers van ZNA Joostens besmet en niet meer aan het werk. Negentien patiënten zijn overgebrac­ht naar ZNA Middelheim, ZNA Jan Palfijn en ZNA Stuivenber­g. Naar AZ Sint-Jozef in Malle vertrokken vijf patiënten.

ZNA Joostens bevat een woonzorgce­ntrum en een afdeling psychogeri­atrie. De meeste besmetBij tingen doen zich voor op de psychogeri­atrie. Door de aard van hun ziekte is het voor deze patiënten niet eenvoudig om de covidmaatr­egelen toe te passen.

Om de druk op het zelf ook zwaar getroffen zorgteam weg te nemen, werd beslist om 24 besmette patiënten tijdelijk naar een ziekenhuis te brengen. De familie kon zelf een voorkeur van ziekenhuis uit het ZNA-netwerk aangeven. Wie in de buurt van Zoersel woont kon voor AZ Sint

Jozef in Malle kiezen. Palliatiev­e patiënten en de bewoners van het woonzorgce­ntrum blijven in ZNA Joostens.

Niet allemaal symptomen

De operatie omvatte veel meer dan alleen het vervoer. Er was ook de afstemming met de ziekenhuiz­en in kwestie en de overdracht van het medisch dossier. De transfers gingen dinsdag rond 13u van start en werden ’s namiddags afgerond.

Alle verhuisde patiënten zijn positief getest, maar niet iedereen heeft symptomen. In de ziekenhuiz­en verblijven ze op een covidafdel­ing. Het verblijf in het ziekenhuis zal vier tot veertien dagen duren, daarna volgt een evaluatie van de situatie in ZNA Joostens.

 ?? FOTO KMA ?? Vorig jaar werd nog een wandelpad voor kinderen geopend bij ZNA Joostens.
FOTO KMA Vorig jaar werd nog een wandelpad voor kinderen geopend bij ZNA Joostens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium