Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Auto’s blijven welkom in de Paalstraat

- (jaa)

ouder is en nog steeds actief. Maar het is net zoals bij mensen: de ene heeft sneller last van kwaaltjes zoals artrose dan de andere.”

Schrikkeri­g

Toen Akim negen jaar geleden bij OLO arriveerde, had hij in de koets gelopen. “Maar hij was eigenlijk een beetje te schrikkeri­g als koetspaard. Hier bij OLO als therapiepa­ard voelde Akim zich meteen in zijn sas. Therapiepa­arden moeten fysiek niet zo hard werken, maar ze moeten wel kunnen meevoelen. Akim is getraind in het oppikken van emoties en signalen. Dat is ook belastend voor zo’n dier. Nadat ze therapie hebben gegeven, vinden we het wel belangrijk dat onze dieren daarna in de kudde weer tot rust kunnen komen.”

Hoeveel kinderen, jongeren en volwassene­n de voorbije jaren op zijn rug mochten meewiebele­n, weet Jolande niet exact. Maar hij vond het heerlijk om rustig en voorzichti­g aan de hand rondjes op het domein te maken. “We hebben therapiepa­arden in alle formaten”, legt van der Valk uit. “Voor de mensen in een rolstoel hebben we onze stoere, brede Tinkers. Wie last heeft van spasmen, is gebaat met een minder breed paard. Voor onze hebben we ook een pony.”

OLO vzw zet hippothera­pie in voor verschille­nde types van clienten. “Dat gaat van orthopedag­ogische doelstelli­ngen bij kinderen tot rouwverwer­king. Ook wie een diagnose krijgt, staat soms voor een proces van verliesver­werking. We begeleiden ook gezinnen.”

De oproep voor een nieuwe thuis voor Akim leverde alleen al binnen OLO twee potentieel geïnteress­eerden op. “We gaan alle voorstelle­n nu onderzoeke­n. Al onze paarden bijhouden kan niet, want daarvoor is ons domein te klein. Wie plek heeft om een gezelschap­spaard te huisvesten, mag altijd een voorstel doen. Je krijgt er een knappe vriend voor in de plaats.”

info: info@olo.be

Ook na heropening van de winkels blijven auto’s welkom in de Paalstraat. Covid-stewards houden wel toezicht op het nieuwe verplicht geldende eenrichtin­gsverkeer op de voetpaden van de winkelstra­at.

Na de eerste heropening, werden wagens maandenlan­g geweerd uit de smalle winkelstra­at. “Die maatregel treffen we nu niet opnieuw, toch al zeker niet op weekdagen”, aldus burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA). “Voor onze traditione­el drukke zaterdag overwegen we het nog wel, maar dan zal eerst nieuw overleg nodig zijn met De Lijn. Het is ook belangrijk dat haar reizigers in de winter beschut kunnen wachten op de bus.”

Wel nieuw is verplicht eenrichtin­gsverkeer op beide voetpaden in de winkelstra­at. Maarten De Veuster: “We hopen vanaf half december covid-stewards opgeleid te hebben om dit mee in goede banen te leiden. De eerste weken zetten we vier gemeenteam­btenaren in om het veilig winkelen te begeleiden. De mondmasker­plicht in de ruime centrumzon­e geldt voortaan ook op zondag omdat op 20 december een koopzondag georganise­erd wordt.”

De parkeerhav­en voor de winkel Kruidvat is de enige zone in de Paalstraat waar bezoekers hun wagen nog mogen achterlate­n. “De politie houdt uiteraard mee toezicht op het naleven van de regels, ook in onze andere populaire winkelzone langs de Bredabaan”, besluit De Veuster. “Daar zijn de winkels allemaal groter dan 400 vierkante meter. De uitbaters worden dus verwacht zelf toezicht te houden bij de inkom.”

Jolande van der Valk

Hippothera­peute

“We willen zeker niet dat Akim op zijn oude dag alsnog ergens aan het werk wordt gezet.”

 ?? FOTO JAA ?? Kerstsfeer in de Paalstraat.
FOTO JAA Kerstsfeer in de Paalstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium