Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.130 extra zonnepanel­en op gemeentege­bouwen

Kalmthoute­naar kan mee investeren

- ERIK VAN DE WALLE

Kalmthout plant 1.130 extra zonnepanel­en op de daken van gemeenteli­jke gebouwen. Burgercoöp­eratie Ecopower legt de panelen. Bewoners kunnen het ganse project mee financiere­n.

“Nu liggen er al 230 panelen op diverse gemeenteli­jke gebouwen zoals het zwembad en het gemeentehu­is”, zegt milieusche­pen Silke Lathouwers (CD&V). “Maar de gemeente wil meer investeren in duurzame energie. Daarom stellen we ook de daken van negen gemeenteli­jke gebouwen ter beschikkin­g. Op de daken van Gitok Bovenbouw is plaats voor zeshonderd panelen, op de bibliothee­k en de KSK-kantine in het sportpark komen er telkens een vijftigtal. De gemeenteli­jke werkplaats­en in de KMO-zone Bosduin bieden ruimte voor honderd zonnepanel­en. Ook op de sporthal van Achterbroe­k en op de daken van enkele basisschol­en wordt voldoende ruimte voorzien. Alles samen is dat goed voor om en bij de 1.130 bijkomende zonnepanel­en.”

Met deze bijkomende inspanning­en wordt jaarlijks zo’n 370.000 kWh hernieuwba­re energie geproducee­rd. Dat komt overeen met het elektricit­eitsverbru­ik van 115 gezinnen. Het zorgt meteen ook voor een daling van de CO2uitstoo­t in Kalmthout met 150 ton per jaar.

“De gemeente legt de zonnepanel­en niet zelf. Ecopower, een burgercoöp­eratie, financiert, legt en doet het onderhoud van de installati­es. In ruil geniet de gemeente van een goedkopere prijs voor de groene stroom voor deze gebouwen”, zegt schepen Silke Lathouwers.

Mee investeren

“Bewoners kunnen mee investeren in de aanleg ervan. Een aandeel van Ecopower kost 250 euro. Ecopower voorziet jaarlijks een winst van 2 à 3 procent op het aandeel. Wie zelf geen zonnepanel­en kan leggen kan zo toch mee investeren in de aanleg van zonnepanel­en”, aldus nog schepen Lathouwers.

 ?? FOTO EVDW ?? Ook op het dak van het zwembad liggen zonnepanel­en.
FOTO EVDW Ook op het dak van het zwembad liggen zonnepanel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium