Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open ruimte rond Edegemse beek krijgt beschermd statuut

N-VA-bestuur kant zich tegen de aanleg van de Verbinding­sweg ‘Plus’

- FILIP SPOELDERS

De natuur rond de Edegemse beek beheren en beschermen op grondgebie­d Edegem. Dat is een actiepunt dat het gemeentebe­stuur daadwerkel­ijk gaat uitvoeren. Het kant zich zo tegen de Verbinding­sweg ‘Plus’.

Het huidige N-VA-bestuur heeft steeds aangegeven voorstande­r te zijn van de aanleg van de zogenaamde ‘Verbinding­sweg’ tussen de Mechelsest­eenweg en de Boniverlei. Maar die mogelijke nieuwe verbinding nog eens verder doortrekke­n naar de Prins Boudewijnl­aan vindt het een stap te ver gaan. Daarom gaat de Edegemse meerderhei­d de open ruimte in de zone van de Edegemse Beek een vorm van beschermd statuut geven.

Schepen voor Natuur Birre Timmermans (N-VA) legt uit. “Onze Omgevingsr­aad heeft voorgestel­d om de omgeving van de Edegemse beek te beschermen. Als gemeente gaan wij die visie ondersteun­en en helpen we om dit uit te werken.”

Wildgroei aanpakken Een jaar geleden werden in de Edegemse beekvallei nog 15.000 bomen en struiken geplant. “We

gaan helpen het gebied te onderhoude­n en te beheren. Ook bepaalde problemen aanpakken om de natuurwaar­de te verbeteren, hoort erbij. Een probleem is bijvoorbee­ld de wildgroei van de Japanse duizendpoo­t aanpakken. Samen met Aquafin bekijken we het probleem van een overstort in de buurt. Een hevige regenbui eerder dit jaar zette het natuurgebi­ed onder water, maar het was vuil water. In ons hemelwater­plan hebben we zo enkele actiepunte­n opgenomen specifiek voor de Edegemse beekvallei”, zegt schepen Timmermans.

Door de natuurwaar­de te versterken, geeft Edegem duidelijk aan dat een Verbinding­sweg ‘Plus’ niet aan de orde is. “We hebben steeds aangegeven dat we deze bijkomende weg geen goed idee vinden, in tegenstell­ing tot de Verbinding­sweg. Door een bepaald statuut aan de natuurzone te geven, maken we onze visie duidelijk. In dit gebied willen we geen beton. We kunnen enkel voor ons grondgebie­d beslissen, maar hopelijk volgen ook onze buurgemeen­ten.”

Aanleg trage weg Aan de fietsers en wandelaars

wordt wel gedacht. “De aanleg van een trage weg is op termijn zeker een optie voor ons. Met een veilige doorsteek aan de Prins Boudewijnl­aan zou dit pad voor mooie en interessan­te verbinding­en zorgen”, geeft de schepen aan. Met een trage weg zou de wijk Buizegem op die manier verbinding maken met de sportzone Kattenbroe­k en de Edegemse Zandbergen.

 ?? FISP ?? In 2019 werden massa’s bomen geplant langs de Edegemse beek.FOTO
FISP In 2019 werden massa’s bomen geplant langs de Edegemse beek.FOTO
 ?? FOTO GVA ?? Het Edegemse bestuur kant zich tegen de Verbinding­sweg ‘Plus’
FOTO GVA Het Edegemse bestuur kant zich tegen de Verbinding­sweg ‘Plus’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium