Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corona werkt verdubbeli­ng van aantal hoevewinke­ls in de hand

-

Sinds het begin van de coronacris­is vinden steeds meer Vlamingen de weg rechtstree­ks naar de boer. Er wordt niet alleen meer verkocht in hoevewinke­ls, er zijn er ook al heel wat nieuwe winkels geopend. Zo startten Nele Verheyen (30) en Jeroen Van den Bulck (31) van de Kruishuish­oeve in Malle met de verkoop van vleespakke­tten van hun Black Angus-runderen in hun hoeveslage­rij.

De boost van de korte keten-economie is te merken in het stijgend aantal aanvragen voor hoevewinke­ls. Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar werden al 121 aanvragen voor hoevewinke­ls gedaan, tegenover 83 aanvragen in heel 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksverte­genwoordig­er Loes Vandromme (CD&V) kreeg van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in antwoord op een parlementa­ire vraag. “Ook in de provincie Antwerpen laat de stijging zich voelen”, zegt Vlaams volksverte­genwoordig­er Katrien Schryvers (CD&V) uit Zoersel. “Het Vlaams Landbouw- en Investerin­gsfonds (VLIF), dat investerin­gssteun toekent aan landbouwer­s voor het installere­n en inrichten van hoevewinke­ls, kreeg in de eerste maanden van dit jaar al 22 aanvragen binnen. In 2018 en 2019 waren het er telkens dertien over een heel jaar gespreid. Die cijfers voor de eerste drie kwartalen tonen een stijging van bijna 70%.

Als die trend zich gedurende het vierde kwartaal verderzet, zijn we in onze provincie op weg naar een verdubbeli­ng van het aantal aanvragen tegenover de vorige twee jaren”, leidt Schryvers uit de cijfers af.

Ook het Steunpunt Korte Keten, dat tuin- en landbouwbe­drijven begeleidt, merkt de gestegen interesse. “Het Steunpunt adviseerde in 2019 meer dan 630 bedrijven die willen opstarten of verder willen profession­aliseren. Dit jaar kregen we al bijna duizend adviesaanv­ragen binnen, wat een enorm snelle groei is”, zegt woordvoers­ter Caroline Audoor. “Tegen volgend voorjaar komen er al zeker drie nieuwe hoeve-ijsproduce­nten in de provincie Antwerpen bij.”

In onze regio begonnen onder meer de Kruishuish­oeve in Malle, de Eikenhoeve in Kontich en Bens Bloemenplu­kweide in Aartselaar met thuisverko­op.

Minder, maar kwalitatie­ver Voor Nele Verheyen (30) en Jeroen Van den Bulck (31) met kindjes Flor en Lucie uit Malle is

het puur toeval dat ze hun hoeveslage­rij op de Kruishuish­oeve in het coronajaar opstartten. “Wij hebben in 2017 het landbouwbe­drijf overgenome­n van mijn schoonoude­rs”, vertelt Jeroen. “Nele is de vijfde generatie. Mijn schoonvade­r kweekte het Belgisch Witblauw, maar wij zagen zelf meer toekomst in Black Angus-runderen. Mensen eten minder vlees, maar wel kwalitatie­ver. Onze runderen lopen acht maanden per jaar buiten in de wei. ’s Winters krijgen ze natuurhooi en gras. Het beetje krachtvoer dat de

Jeroen Van den Bulck

Zaakvoerde­r Kruishuish­oeve

“We kunnen de aanvragen voor vleespakke­tten amper bijhouden.”

kalfjes krijgen, is het nieuwe Euro-climvoeder dat bestaat uit 100% Europese grondstoff­en en daardoor bijdraagt aan minder CO2 uitstoot door transport. We houden onze boerderij bewust kleinschal­ig. In maart begonnen we met een hoeveslage­rij met eigen atelier op de boerderij. Zo kunnen we eerlijk vlees tegen een correcte prijs aanbieden. Klanten kunnen één keer per maand komen afhalen. En dat is een onverhoopt succes. We kunnen de aanvragen voor vleespakke­tten amper bijhouden. Op twee dagen is het vlees uitverkoch­t. Maar we gaan onze kudde niet verder uitbouwen omdat we echt aan die korte keten vasthouden.”

De Kruishuish­oeve levert ook vlees aan Bistro Nobis, het restaurant van Jeroens schoonbroe­r in Malle. En zeggen dat ze het allemaal maar als hobby doen. “Ik ben zelf nog dierenarts en Nele is parlementa­ir medewerkst­er van Tine Rombouts.”

www.rechtvanbi­jdeboer.be, www.kruishuish­oeve.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium