Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als hij aanklopte, was je doodvonnis getekend

-

Steriliser­en

De modus operandi van de Wolga-maniak is telkens dezelfde. Hij doet zich voor als sociaal werker, klusjesman of medewerker van een nutsbedrij­f en probeert zo goedgelovi­ge vrouwen te overtuigen om hem binnen te laten. En elke keer wurgt hij hen, met blote handen of met eender wat hij op zijn pad vindt: een kussen, een riem van een badjas of een keukenscho­rt. Vaak berooft hij zijn slachtoffe­rs, maar soms ook niet. Hij draagt handschoen­en en sterilisee­rt de plaats delict om zijn sporen uit te wissen.

De eerste negen moorden vinden plaats in Kazan, waarna hij zijn terrein verlegt naar andere steden langs de Wolga of dieper het binnenland in. Maar in september 2012 komt er plots een einde aan de moordparti­jen. Tussen 25 en 27 september vinden de laatste drie moorden plaats in de stad Oefa. Daarna laat de Wolgamania­k niets meer van zich horen. Wanneer in maart 2017 twee bejaarde vrouwen worden vermoord in drie dagen tijd, vreest

Rusland even voor een terugkeer van de seriemoord­enaar, maar de twee feiten blijken het werk van een andere man.

18 tot 32 moorden

Hoeveel vrouwen de Wolgamania­k precies om het leven heeft gebracht, is niet geweten. Schattinge­n variëren van 18 tot 32. De Russische autoriteit­en linken hem aan 26 moorden. In een video van het Russische ministerie van Binnenland­se Zaken is te zien hoe Radik Tagirov (38) die moorden ook bekent.

“Ik ben opgepakt op verdenking van de moord op grootmoede­rs”, zegt hij. “Ik herinner me niet elk detail. Ik vond ze willekeuri­g nabij een markt of winkel. Bekeek ze, droeg hun tassen naar huis. Soms nodigden ze me uit in hun huizen. Soms drong ik aan en deed ik me voor als iemand anders. Ik wurgde hen. Een stille, snelle methode. Pijnloos voor hen, dacht ik. Ik doodde hen om hen te bestelen. Ik had hen kunnen laten leven. Maar dat deed ik niet.”

Wat de man precies bezield heeft, is vooralsnog onduidelij­k. Tagirov werkte als bewaker, chauffeur en nu als slotenmake­r en werd in 2009 veroordeel­d voor de diefstal van huishoudel­ijke apparaten en kledij uit een appartemen­t. Als potentiële moordenaar kwam hij nooit in het vizier van de politie. Zijn arrestatie nu is volgens de politie het gevolg van doorgedrev­en DNA-onderzoek. Want ondanks zijn voorzichti­ge manier van werken vonden de speurders toch genoeg sporen op de plaatsen delict, waaronder vingerafdr­ukken. 10.000 DNAtests later en tien jaar na de feiten hebben ze hun man nu toch te pakken.

Met Tagirov rekent Rusland af met de zoveelste seriemoord­enaar in zijn geschieden­is. In het land zijn enkele van ’s werelds meest beruchte seriemoord­enaars actief geweest

De meest beruchte is ongetwijfe­ld de Siberische ex-politieman Michail Popkov. Tussen 1992 en 2010 verkrachtt­e en vermoordde hij 78 vrouwen. Hij doodde hen met messen, bijlen, baseballkn­uppels of schroevend­raaiers en verminkte de lichamen zo erg dat hij de bijnaam ‘De Weerwolf’ kreeg.

(zie kader).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium