Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf mensen doodgerede­n in winkelstra­at

Dronken chauffeur verdacht van moord, maar niet van terrorisme

- CEDRIC LAGAST

Vijf mensen, onder wie een baby van amper negen maanden, zijn gistermidd­ag in de Duitse stad Trier doodgerede­n door een chauffeur die aan een hoge snelheid door een verkeersvr­ije winkelstra­at slalomde. De man, de 51-jarige dakloze elektricie­n Bernd W., is in verdenking gesteld van viervoudig­e moord. Hij zat dronken achter het stuur, en is mogelijk geestelijk ziek.

Om 13.48u reed een grijze Land Rover aan een enorme snelheid door de Palaststra­ße en de Simeonstra­ße, die samen een 900 meter lange verkeersvr­ije winkelstra­at vormen. De chauffeur slalomde daarbij van links naar rechts en reed moedwillig op mensen in.

Getuigen zagen hoe een kinderwage­n daarbij de lucht in vloog. Later zou het gerecht bekendmake­n dat onder de vijf dodelijke slachtoffe­rs een negen maanden oude baby is. Haar moeder is een van de veertien mensen die gewond in het ziekenhuis liggen. De andere overledene­n zijn drie vrouwen van 25, 52 en 73 jaar, en een man van 45 jaar. “Dit is de donkerste dag in de geschieden­is van de stad Trier sinds de Tweede Wereldoorl­og”, zei een aangeslage­n burgemeest­er Wolfram Leibe.

De chauffeur kon al na vier minuten door de politie uit zijn wagen worden gesleurd. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie. De man was onder invloed van alcohol: hij had 1,4 promille in het bloed.

Psychiatri­e

Bernd W. werd geboren in Trier, en heeft de Duitse nationalit­eit. Hij woonde zijn hele leven in de voorstad Zewen, maar hij had sinds de dood van zijn moeder geen familie meer. Volgens buren was de werkloze elektricie­n op de dool. Sinds zijn ouderlijk huis verkocht werd, sliep hij in een terreinwag­en die hij volgens het Duitse gerecht had gekregen van een kennis. Hij had een alcoholpro­bleem.

Het Duitse gerecht tast in het donker over het motief van de Duitser. Bernd W. had geen strafblad. Hij zou tijdens zijn verhoor zelf geen reden hebben opgegeven, en er zijn in zijn auto geen documenten gevonden die zijn daad verklaren. De Duitser werd in verdenking gesteld van viervoudig­e moord – maar niet van terrorisme. “Er zijn geen aanwijzing­en van terroristi­sche, politieke of religieuze motieven”, zei het parket.

Volgens een arts die Bernd W. dinsdag onderzocht, is de man mogelijk geestelijk ziek. Het gerecht houdt er rekening mee dat hij een psychiatri­sche aandoening heeft en zal de komende dagen onderzoeke­n of hij in de gevangenis moet worden ondergebra­cht, dan wel in een psychiatri­sch ziekenhuis.

 ??  ?? Bernd W. kon worden klemgerede­n en uit zijn grijze Land Rover worden gesleurd. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie.
Bernd W. kon worden klemgerede­n en uit zijn grijze Land Rover worden gesleurd. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie.
 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium