Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen worden voortduren­d bedot”

Wat Britt Van Marsenille meeneemt uit een nieuw seizoen van ‘Factchecke­rs’:

-

Zijn slotenmake­rs echt niet te vertrouwen? Kan een app je echt vertellen of je huidkanker hebt? En is het openbaar vervoer werkelijk rolstoelto­egankelijk? Wat klopt er van de tsunami aan berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen? Britt Van Marsenille (40) zoekt het samen met Jan Van Looveren en Thomas Vanderveke­n opnieuw uit in een nieuw seizoen van

Factchecke­rs.

Britt Van Marsenille zat het afgelopen jaar niet stil. Ze werd mama en blikte ondanks de lockdowns en andere restrictie­s ook een nieuw seizoen van in met haar kompanen Jan Van Looveren en Thomas Vanderveke­n. Het trio slaagde erin 24 ‘feiten’ te testen op hun waarheidsg­ehalte.

“De opnames waren net gestart toen corona uitbrak. Waardoor we soms ook zonder mondmasker te zien zullen zijn. We deden het masker ook uit als er voldoende afstand was, anders mis je veel mimiek bij je gesprekspa­rtner. Wat er nog veranderd is? Ik ging met de brooddoos naar het werk”, lacht de presentatr­ice. “Door de coronacris­is was het op locatie soms moeilijk om snel een lunch te vinden.”

Ook dit seizoen speelt Britt voor proefkonij­n. Vooral haar dagje als rolstoelge­bruiker, later dit seizoen nog te zien, is haar bijgebleui­twijken.

Factchecke­rs ven. En niet in positieve zin. “Men zegt dat het openbaar vervoer rolstoelto­egankelijk is”, zegt ze. “Thomas en ik zijn daarom vermomd vanuit een uithoek van het land met bus, tram en trein richting VRT in Brussel gereden. Mijn traject begon in het station Noorderkem­pen. Ik stond daar om 10.30u. Ik kwam aan op de VRT toen de werkdag haast voorbij was. Dat was een helse dag, eentje die niet voor herhaling vatbaar is.”

Doodop

Van Marsenille zegt dat ze die dag ontzettend gevloekt heeft. “Omdat je de onmacht voelt die echte rolstoelge­bruikers elke dag meemaken. Het moet wel gezegd dat andere gebruikers van het openbaar vervoer me goed hebben geholpen. Maar hoe je de trein op moet geholpen worden en er weer af, en het hele gedoe om uren op voorhand een plek te reserveren… Een assistent van de NMBS komt dan ter plekke om je te helpen, maar die moet ook van ver komen. Ik denk niet dat zo’n systeem lucratief is. Ik ben buschauffe­urs en conducteur­s tegenkomen die hun dagje niet hadden, met alle gevolgen van dien. Ik heb aansluitin­gen gemist, ik kon nergens naar het toilet… Het was schrijnend.”

Het station Meiser, nabij de VRT, ligt dertig meter onder straatnive­au. Alleen via een steile, lan

Britt Van Marsenille

Factchecke­r ge trap raak je eruit. “Waardoor ik met mijn zware elektrisch­e rolstoel naar Brussel-Noord moest Van daar raak je echter niet naar de metro. Ik moest naar metrostati­on Rogier, maar door vandalisme waren de deuren van de lift stuk. Na veel vijven en zessen en de hulp van een passant vond ik toch elders nog een lift. Opgelost? Nee, want tussen het perron en de metro was een te groot gat. Waarop ik helemaal terug naar het noordstati­on moest voor een bus, maar die buschauffe­ur zag me liever gaan dan komen. Hij wou niet uit zijn bestuurder­scabine komen. Ik was doodop.”

‘‘Ik stond als rolstoelge­bruiker om 10.30u in het station Noorderkem­pen. Ik kwam aan op de VRT toen de werkdag haast voorbij was.’’

Bijenboek Maar eerst zoekt het trio vanavond uit of slotenmake­rs écht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium