Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oer-Vlaamse stripheld Nero herleeft in hommage-album

Luc Cromheecke en Willy Linthout eren Marc Sleen

- (jbx)

Tekenaar Luc Cromheecke en scenarist Willy Linthout doen de oer-Vlaamse stripheld Nero herleven in een hommagealb­um. is helemaal Marc Sleen. Alsof het 1952 is.

Met bracht Kim Duchateau drie jaar geleden al een eerste uitstekend­e hommage aan Nero. Ook al was Marc Sleen (1922-2016) in 2002 gestopt met zijn beroemde stripreeks, personages als Nero, Madam en Meneer Pheip, Tuizentflo­ot en Petoetje en Petatje bewezen vijftien jaar later nog altijd hun potentieel. Net als nu in

Toet van Tut? Kort verteld: Nero is weer eens blut, en dus gaat madam Nero voor de lieve centen poetsen in het Kunsthisto­risch Museum. Bij het afstoffen doet ze een oude Egyptische mummie ontwaken. Het vervolg is goed voor een zot Nero-album, heerlijk in beeld gebracht door die beweeglijk­e

van Luc Cromheecke (59). Nero is dan ook spek naar de bek van de stripteken­aar uit Kapellen, die in eerder werk als en

vaak een even grote liefde aan de dag legt voor alles wat nonsensica­al is. “Nero is mijn lievelings­strip”, zegt hij. “Toen ik als klein ventje met m’n ouders familie in Brugge bezocht, wilde ik niet spelen met neefjes en nichtjes vooraleer ik de

De zeven vloeken

Carbon

De toet van Tut.

dikkeneuze­nstijl

Taco Zip, Plunk, Roboboy

Tom

Nero-albums in de kast gelezen had. Later, op de academie, was Nero in onze kliek dé cultstrip. Zeker de eerste zestig albums.”

Snel en zot

Nero heeft Cromheecke nooit losgelaten. “Met wijlen Yvan Delporte, de scenarist die

vertaalde in het Frans, heb ik eens een discussie gehad over wat nu het verschil is tussen de typisch Vlaamse en de Franstalig­e strip. We kwamen tot de slotsom dat in de Franstalig­e strips alles veel trager gaat. In de Nero’s van Sleen ben je voor het album uit is soms twee keer de wereld rond geweest. Het gaat vooruit. Bovendien was Nero een krantenstr­ip met om de zes plaatjes een cliffhange­r.”

“Willy Linthout, de tekenaar van de Urbanus-strips die nu het scenario schreef voor mijn Nero-album, is ook zo’n snelle. Ik herinner me dat we indertijd, op de terugweg van onze Hollandse uitgever, al een nieuw scenario klaar hadden voor We pingpongen nogal goed, Willy en ik.”

In 2022 zou Marc Sleen honderd jaar worden. Volgens goed ingelichte bron plant de Stichting Sleen dat jaar nog een derde hommage-album. “Maar het is niet de bedoeling dat dit een reeks wordt.”

Roboboy

Nero - De toet van Tut,

Roboboy.

Linthout & Cromheecke, naar Marc Sleen, Matsuoka, 48p

 ?? FOTO © LINTHOUT & CROMHEECKE NAAR MARC SLEEN/ UITG. MATSUOKA 2020 ?? Nero laat zijn twee haren knippen. En zo begint een zotte vertelling die in Egypte zal eindigen.
FOTO © LINTHOUT & CROMHEECKE NAAR MARC SLEEN/ UITG. MATSUOKA 2020 Nero laat zijn twee haren knippen. En zo begint een zotte vertelling die in Egypte zal eindigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium