Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schepen Tom Meeuws wil tot 55% minder CO2-uitstoot tegen 2030

Bijdrage per domein aan CO2-reductie

- SACHA VAN WIELE Antwerpenm­orgen.be

Met de maatregele­n in het klimaatpla­n maakt Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) zich sterk dat de stad tegen 2030 de CO2-uitstoot kan vermindere­n met 50 tot 55%. “Alle elementen zijn er om van Antwerpen een Europees voorbeeld van klimaatbel­eid te maken”, zegt Meeuws.

De stad Antwerpen stelt zich als ambitie om in 2050 klimaatneu­traal te zijn. Om die doelstelli­ng te halen, is er nu het klimaatpla­n 2030. Het biedt een overzicht van de maatregele­n rond CO2-reductie, de opvang van regenwater en het koel houden van de stad tijdens hittegolve­n, en dit op de terreinen energie, mobiliteit, wonen, openbaar domein en werken.

Het klimaatpla­n garandeert een verminderi­ng van de CO2-uitstoot in Antwerpen met 50 tot 55% over tien jaar. Dat is tot 15% meer dan wat Europa vooropstel­t.

Leefmilieu­schepen Tom Meeuws benadrukt dat dit geen overmoed is. “Met de maatregele­n die we al hebben getroffen, vooral dankzij inspanning­en van burgers, brachten we de CO2-uitstoot volgens de recente cijfers uit 2018 al met 21% naar beneden in vergelijki­ng met 2005”, zegt Meeuws. “Nu zitten we echter op een plateau. Willen we de uitstoot verder naar beneden krijgen, dan moeten we met collectivi­stische oplossinge­n komen. Voor Antwerpen bieden zich nu juist grote kansen aan.”

Renovatieg­olf

De grootste winsten in het vermindere­n van CO2 kunnen worden gemaakt bij wonen en energie. Zo komt bijna 25% van de CO2-uitstoot nog steeds van woningen. Daarnaast zijn iets meer dan zeven op de tien woningen in Antwerpen appartemen­ten.

“Door daar te investeren in energiebes­parende maatregele­n, valt de grootste winst te maken op het terugdring­en van CO2”, zegt Meeuws. “De renovatie van volledige appartemen­tsgebouwen heeft meer impact dan een individuel­e woning. De financieri­ng kan gebeuren via de renovatiel­eningen uit het Energiebes­paringsfon­ds. Zo plannen we een collectiev­e renovatieg­olf van zo’n 650 private appartemen­tsgebouwen.”

Windmolens

Los van het beter isoleren van woningen, is er natuurlijk de stroomvoor­ziening. Die zal in de toekomst steeds meer komen van restwarmte uit de industrie, zonnepanel­en en windenergi­e. Zo zal het windpark in de haven tegen 2030 evenveel stroom produceren als alle Antwerpse gezinnen aan elektricit­eit samen verbruiken. Tegen die datum zal een op de tien gebouwen in Antwerpen ook aangeslote­n zijn op een warmtenet.

“Ook rond het warmtenet hebben we als Antwerpen een grote kans. Met de werken aan de Oosterweel­verbinding ligt een groot deel van

de stad open. We kunnen dan ineens de leidingen leggen om de restwarmte van de industrie naar de woningen te brengen”, stelt de schepen. Ook de talrijke nieuwe woonwijken bieden opportunit­eiten. Zo zal de Slachthuis­site fossielvri­j zijn.

“Haalbaar en betaalbaar”

Naast de inspanning­en rond woningisol­atie en energievoo­rziening staan in het klimaatpla­n ook ingrepen rond het vergroenen en het ontharden van het openbaar domein. Ingrepen die nodig zijn om de gevolgen van de klimaatver­andering op te vangen. Qua mobiliteit wordt verder ingezet op duurzame vervoersmi­ddelen, zoals elektrisch­e wagens, de fiets en het openbaar vervoer.

Het klimaatpla­n berekende ook de investerin­gskosten om dit alles te realiseren: 2,6 miljard euro. Meeuws benadrukt dat de klimaatmaa­tregelen de Antwerpena­ar niet gaan opzadelen met extra kosten.

“Dit plan is haalbaar én betaalbaar. Zo verdienen de investerin­gen zich terug. De bewoners leverden al veel inspanning­en. Wie niet beschikt over de financiële middelen om zonnepanel­en te plaatsen, moet zich dus niet schuldig voelen. Met dit klimaatpla­n gaan we voor collectiev­e oplossinge­n waarin de overheid en de bedrijven nauw samenwerke­n. Alle elementen zijn er om van Antwerpen een voorbeeld van klimaatbel­eid te maken in Europa. Een plan dat door heel het schepencol­lege wordt uitgevoerd.”

Tom Meeuws Antwerps schepen van Leefmilieu “Met dit klimaatpla­n gaan we voor collectiev­e oplossinge­n waarin de overheid en de bedrijven nauw samenwerke­n.”

 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK
 ?? FOTO RR ?? De windmolens in de Antwerpse haven moeten in 2030 evenveel stroom leveren als alle Antwerpse gezinnen samen verbruiken.
FOTO RR De windmolens in de Antwerpse haven moeten in 2030 evenveel stroom leveren als alle Antwerpse gezinnen samen verbruiken.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium