Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stany Crets pleit voor meer menselijkh­eid: “Neem ons die koffietafe­l niet af”

Antwerpse acteur Stany Crets doet emotionele oproep aan overheid na

- CHRISTINE DE HERDT

Stany Crets (56) nam maandag afscheid van zijn moeder, die op haar 85ste stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wist wel wat komen zou. Maar de manier waarop de acteur haar zaterdag moet begeleiden op haar laatste reis, “zonder pistolets, zonder koffietafe­l”, maakt hem niet alleen diep triest, maar ook boos. Daarom zijn pleidooi: “Geef ons het vertrouwen om op een menselijke manier afscheid te nemen.”

“Mijn mama is gisterocht­end (maandag, red.) zachtjes overleden in haar slaap. Deze zomer kreeg ze te horen dat ze kanker had en terminaal ziek was. Ze zou nog een jaar te leven hebben. En hoewel ze tot het laatst, koppig en strijdvaar­dig, gevochten heeft, hebben we haar sneller moeten afgeven dan verwacht.” Toen Stany Crets het nieuws

kreeg dat ze overleden was, besefte hij hoe belangrijk het was om het met zo veel mogelijk naasten te delen. “Ik heb meteen gebeld naar neven, nichten, nonkels en tantes. En ’s avonds heb ik mijn zoon nog aan de keukentafe­l leuke anekdotes verteld over zijn grootmoede­r. Samen herinnerin­gen ophalen is heilzaam, voel ik nu.”

Dat hij nu naar de begrafenis­ondernemer moet om haar plechtighe­id te regelen, zit hem ongeloofli­jk dwars. “We gaan daar met vijftien man zitten in een aula, op anderhalve meter van elkaar, met mondmasker. Ik zal daar iets voorlezen. Mijn vrouw (actrice Ann Van

den Broeck, red.) zal een mooi liedje zingen. Maar er zal afstand zijn. En die zal koud aanvoelen”, zegt Crets diep geëmotione­erd. “Ook op dat plechtige kerkhof zal er weinig gezegd worden. Maar aan de koffietafe­l, die we nu niet kunnen laten doorgaan, is het nooit plechtig. Dan komen de tongen los en worden échte emoties getoond. Dáár wordt de overledene pas echt geëerd.”

Afscheid nemen is iets van nu of nooit, vindt Crets. “Het kan maar één keer. Je kunt dat niet uitstellen, zoals een huwelijk of een communie. ‘Ja, ge kunt later ook nog dat pistoletke eten’, zeggen ze dan. Maar dat is niet waar, die pistolet moet nú gegeten worden. Als het zover gekomen is dat dit niet mag, dan leven we in een emotionele dictatuur.”

Pleidooi

Daarom wil Crets een pleidooi houden. Niet meer voor zijn eigen mama, omdat hij beseft dat die koffietafe­l er niet meer zal komen, maar voor al diegenen die nog zullen volgen. “We zitten niet efkes drie weken in een vervelende periode waarin we moeten doorbijten. Dit gaat over een heel jaar waarin mensen geen afscheid kunnen nemen en allemaal met diepe littekens zullen achterblij­ven. En ik kan veel pikken, maar dit niet.”

En dus moet het anders. “Het is aan een overheid om te zeggen dat er vertrouwen wordt gegeven om op een waardige en veilige manier afscheid te nemen van dierbaren. Als ze wat meer rek toelaten, hebben we tenminste de mogelijkhe­id om ons gezond verstand te gebruiken.”

Maar voorlopig zullen de regels niet versoepele­n tot het Overlegcom­ité opnieuw samenkomt, weet viroloog Steven Van Gucht. “Niet dat je de mensen niet kunt vertrouwen. Het is het virus dat we niet kunnen vertrouwen. In het verleden zijn er al uitbraken geweest op plechtighe­den. En ergens is dat niet zo verwonderl­ijk. Mensen worden emotioneel en willen elkaar vastpakken. Maar het risico is te groot, zeker nu we nog steeds met vierhonder­d tot vijfhonder­d overlijden­s per dag zitten.”

Opgehoopte stress

De oproep van Crets op Facebook werd massaal gelezen. “Zijn pleidooi is dan ook erg herkenbaar”, stelt psycholoog en rouwexpert Johan Maes. “Ook in mijn praktijk voel je diezelfde machteloos­heid en frustratie.” Dat er niet kan nagetafeld worden, wordt in heel veel families gezien als een groot gemis, klinkt het. “Het ritueel van de koffietafe­l is een ideaal moment om al je opgehoopte stress van je te laten afglijden. Het is het moment dat je kunt ventileren, samen met anderen.” Mieke Deltomme van Rouw en Verlies Vlaanderen beaamt: “Die verbinding zorgt ervoor dat je verdriet mee gedragen wordt.”

De viering bij gebrek aan alternatie­f dan maar in eigen tuin organisere­n, raadt Van Gucht ten stelligste af. “De regels zijn hard, dat beseffen we. Maar ze zijn er ook om je naasten te beschermen.”

Niet dat in het hoofd van Crets zou opkomen om de regels te overtreden. “Ik ben een burger met verantwoor­delijkheid­szin en wil anderen niet op verkeerde gedachten brengen. Wellicht ga ik wel mijn frigobox meenemen naar het kerkhof, met daarin een paar flessen champagne. Om te klinken op ons moeder. Zonder pistoletke­s, dat wel, want dat zou een gesmos worden.”

Stany Crets Acteur “Wellicht neem ik mijn frigobox mee naar het kerkhof, met daarin een paar flessen champagne. Om te klinken op ons moeder. Zonder ‘pistoletke­s’, want dat zou een ‘gesmos’ worden.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO ID ?? Stany Crets.
FOTO ID Stany Crets.
 ?? FOTO RR ?? Marie-Louise Coolen, deze zomer nog met haar zoon Stany, samen op het terras.
FOTO RR Marie-Louise Coolen, deze zomer nog met haar zoon Stany, samen op het terras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium